21.6 C
Chișinău

Sondaj: Ca să nu fie nevoiți să plece din țară, moldovenii au nevoie de un salariu de cel puțin 15.000 de lei | VIDEO

Un salariu de la 15 mii de lei în sus ar trebui să aibă moldovenii pentru a nu fi nevoiți să plece din țară. Asta arată datele unui sondaj de opinie publică, realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale, IDIS „Viitorul”. Potrivit cercetării, 2,3 la sută dintre respondenți au numit un salariu de până la 7,5 mii de lei ca fiind suficient pentru ca o persoană să nu fie forțată să părăsească țara, în timp ce altor 3,8 la sută le-a fost dificil de ofere un răspuns.

La întrebarea cât, după părerea lor, ar trebui să fie salariul unui angajat în Republica Moldova, pentru ca acesta să nu fie nevoit să plece în străinătate, (CART IN) ”10,4% dintre respondenți au numit sume ce variază între 7.500 și 10 mii de lei. Între timp, 24,3 la sută sunt de părere că leafa lunară trebuie să fie de 10 mii sau 15 mii de lei. Cel mai mare procent a celor chestionați, și anume 30,6 %, susțin că remunerarea angajaților trebuie să fie de 15 – 20 de mii de lei. 17 la sută dintre moldoveni spun că și-ar dori un salariu de 20-25 de mii de lei. Alți 6,1 la sută dintre cetățeni sunt de părere că un salariu de 25-30 de mii de lei i-ar determina să lucreze în țară și doar 5% dintre moldoveni spun că un angajat trebuie să primească un salariu mai mare de 30 de mii de lei.” (CART OUT), se arată în datele sondajului de opinie.

Expertul economic, Veaceslav Ioniță a declarat că în prezent, un salariu în Moldova ajunge la 15-20 de mii de lei, însă media ponderată este de 17 mii 500 de lei.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic, IDIS ”Viitorul”: „Partea bună pe care trebuie s-o comentez este că, prima dată am făcut această măsurare în 2017 și atunci aspirația salarială față de ceea ce era în realitate în Moldova era de 2,3 ori diferența. Oamenii își doreau de 2,3 ori mai multe decât este. Astăzi, chiar dacă spunem că în Moldova e greu, o ducem rău de tot, diferența este de 1,7 ori. Altfel spus, aspirația salarială din ce în ce se apropie de ceea ce este în realitate”.

Totuși, expertul a constatat că populația care migrează, de cele mai multe ori, o face nu din cauza salariilor, ci pentru că este în căutarea unei vieți mai bune.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic, IDIS ”Viitorul”: „Pleacă oameni cu venituri ridicate, deci salariul nu mai este motorul care îl duce pe om peste hotare, chiar dacă omul, deja salariul în Moldova este destul de ridicat, dorința lui de a pleca nu mai este legată de salariu, dar de contextul economic în care trăiește”.

Moldovenii au mai fost întrebați, unde și văd viitorul copiilor lor.

”Potrivit sondajului, 51,4 la sută dintre respondenți au răspuns, în Moldova, iar 37,8% văd viitorul copiilor peste hotare. 10,8% dintre moldoveni nu au putut răspunde la această întrebare.”

Totodată, 44,5% dintre moldoveni au spus că nu vor pleca din țară dacă ar avea o șansă reală. Alte 38,6% spun că ar pleca doar temporar, iar 14,6% ar pleca definitiv.

Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, numărul moldovenilor care lucrează oficial peste hotare a ajuns la 800 de mii. Am solicitat un comentariu de la Guvern cu referire la datele prezentate în sondaj, însă purtătorul de cuvânt Daniel Vodă, ne-a declarat că va reveni ulterior cu un răspuns.

Potrivit Biroului Național de Statistică, doar în 2022, numărul moldovenilor care au plecat din țară a fost de 21.454 de mii. Totodată, potrivit Ministerului Muncii, în acest an, salariul mediu lunar pe economie, este de 13.700 de lei. Sondajul a fost realizat în perioada 7-12 februarie de către compania de sondaje CBS AXA la comanda IDIS Viitorul” în rândul a 1.104 respondenți. Marja de eroare este de +/-3%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE