1.2 C
Chișinău

Metodologia corespunde legislației: „AUTORITY” a răspuns acuzațiilor Asociației Restauratorilor „MĂR” în legătură cu noile taxe pentru operele muzicale | VIDEO

Asociaţia Obştească „AUTORITY” a venit cu o reacţie la declaraţia Asociației Naționale a Restaurantelor „MĂR”, care nu era de acord cu noua metodologie privind stabilirea și repartizarea remunerației din comunicarea publică în scop ambiental a operelor muzicale în cadrul ceremoniilor, aprobată de AGEPI.

Reprezentanții „AUTORITY” notează că publicarea metodologiei în Monitorul Oficial s-a făcut în strictă conformitate cu legislația în vigoare, și au solicitat Asociației „MĂR” să se abțină de la manipularea opiniei publice, iar în cazul în care nu este de acord să se adreseze în instanța de judecată. AGEPI nu a comentat deocamdată declarația ”MĂR”.

Potrivit Asociaţiei Obşteşti „AUTORITY”, negocierea Metodologiei și stabilirea tarifelor s-a desfășurat în perioada 9 octombrie – 19 ianuarie, iar la ultima ședință de lucru au fost generalizate propunerile și definitivată formularea punctelor divergente, toți membrii Comisiei de negociere, inclusiv reprezentanții Asociației MĂR, fiind de acord cu varianta finală a Metodologiei şi tarifele stabilite. Pentru a proba asta, asociația „AUTORITY” a publicat înregistrarea video de la ședință și procesele verbale a Comisiei de negociere.

Asociația „AUTORITY” mai spune că tuturor membrilor Comisiei de negociere le-a fost transmis setul de acte în forma finală, care urma să fie semnat și expediat în adresa AGEPI pentru publicare în Monitorul Oficial, dar Asociația „MĂR” a refuzat să-l semneze fără a avea acest drept. Potrivit „AUTORITY”, gestul avea drept scop blocarea publicării Metodologiei.

„AO „AUTORITY”, AO „ARTTON” în comun cu AO „Structura Comună de Colectare, Licențiere și Autorizare a Drepturilor” constată comportamentul de rea-credință din partea reprezentantului Asociației MĂR care încearcă să anuleze rezultatele înțelegerilor stabilite de comun acord în cadrul Comisiei de negocieri și să blocheze în mod abuziv și ilegal toată piața Republicii Moldova pe HoReCa”, se menţionează în declaraţia „AUTORITY”.

În condițiile expuse, susţine „AUTORITY”, publicarea Metodologiei în Monitorul Oficial s-a făcut în strictă conformitate cu legislația în vigoare. Organizaţia solicită Asociaţiei MĂR să se abțină de la manipularea opiniei publice, iar în cazul în care nu mai este de acord cu rezultatele înțelegerilor să se adreseze în instanța de judecată.

Anterior, Asociația MĂR a refuzat semnarea metodologiei în redacția prezentată, pe motiv că procedura nu ar fi una clară și transparentă, iar criteriile şi formula de calcul după care au fost stabilite tarifele în noul document, nu ar fi justificate în aspect economic. Asociația a cerut o revizuire a metodologiei, ținând cont de opiniile tuturor reprezentanților sectorului HoReCa.

Canal 5 a solicitat de la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală o reacție la declarațiile Asociației MĂR și justificarea noilor modificări. Instituţia ne-a recomandat să expediem toate întrebările în scris și ne-a promis un răspuns ulterior, da nu a revenit.

Conform noii metodologii, elaborate de AGEPI şi aprobate în 30 ianuarie, localurile care organizează ceremonii, indiferent că utilizează sau nu muzică de ambianță sau live, vor achita 2 000 lei pe eveniment în Chișinău și 1400 lei în afara capitalei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE