10.5 C
Chișinău

Igor Dodon scapă de amenda de 9 mii de lei pentru panglica „Sf. Gheorghe”. Judecătoria Chișinău a anulat procesul de sancționare | VIDEO

Igor Dodon scapă de amenda de 9 mii de lei pentru că a purtat panglica bicoloră „Sf. Gheorghe”, în 9 mai anul trecut când aceasta era interzisă pe teritoriul Republicii Moldova, fiind considerată simbol al agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Judecătoria Chișinău a anulat procesul de sancționare a fostului șef de stat pe motiv că documentul ar fi fost întocmit greșit. Potrivit Inspectoratul Național de Securitate Publică, opt dintre cei 17 deputați amendați pentru purtarea panglicii au achitat amenzile aplicate, iar 9 au contestat deciziile în instanța de judecată.

Amintim că purtarea panglicii negru-oranj și simbolurile „V” și „Z”, au fost interzise pe teritoriul țării noastre pentru că ar reprezinta agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Ulterior, în aprilie 2023, Curtea Constituţională a adoptat o decizie care prevede că interdicția și sancționarea utilizării acestor simboluri „sunt aplicabile doar pentru faptele comise în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității”, iar agenții statului trebuie să verifice contextul în care a fost utilizat un simbol sau altul și să constate scopul urmărit de utilizator. Prin urmare, nu vor fi amendaţi doar veteranii de război care vor purta panglica bicoloră la ordine şi medalii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE