Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, a comentat la emisiunea Rezoomat de la Rlive TV de ce sa ales ca votul prin corespondență să fie implementat, pentru început, în Canada și Statele Unite. Totodată, reprezentantul CEC a precizat că nu anticipează un număr mare de persoane care o să alegă să voteze prin așa metodă.
Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica spune că votul prin poștă, de care, în prima etapă, vor beneficia doar cetățenii Republicii Moldova din Canada și SUA, este instituit pentru a le oferi conaționalilor noștri de acolo posibilitatea de a vota fără a parcurge mii de kilometric până la secția de votare. Vicepreședintele CEC spune că votul prin corespondență costă mai mult bugetul de stat decât participarea alegătorilor la scrutin cu prezența fizică.
PAVEL POSTICA, vicepreședintele CEC: „Din considerentul mărimii acestor state, numărului redus de secții constituite anterior în ele, distanțelor enorme de la o secție la alta și, respectiv, cel mai important, este că în aceste două state votul prin corespondență este pus în scară largă, deja este pus în aplicație cu succes. Eu nu cred că noi cu toții ar trebui să ne facem iluzii referitor la faptul că va crește exponențial numărul de alegători care vor utiliza această metodă alternativă de vot”.
Proiectul ce ține de votul prin corespondență a fost elaborat de un grup de lucru din care au făcut parte și deputați PAS, a mai precizat Pavel Postica. Postică a fost întrebat dacă autorii s-au consultat cu membrii CEC atunci când au venit cu modificări în legislația electorală, care nu ar trebui schimbată cu cel puțin un an înainte de alegeri.
PAVEL POSTICA, vicepreședintele CEC: „40 Sub egida Parlamentului a fost creat un grup de lucru care a explorat și ideea punerii în aplicare a votului prin corespondență ca alternativă de vot. Respectiv, au durat în timp procesul de analiză, de pregătire a conceptului și acum a venit această politică. Deputații PAS, autorii proiectului, s-au consultat cu membrii CEC? – Eu, ce pot să vă zic la această etapă și să repet acest lucru, e că proiectul a fost elaborat de un grup de lucru, din care au făcut parte, inclusiv deputați PAS”.
Menționăm un proiect de lege care prevede votul prin corespondență a fost înregistrat de deputații PAS, după ce șeful statului a declarat că procesul trebuie grăbit, astfel încât la următoarele alegeri prezidențiale această formulă de vot să poată fi aplicată în unele țări. Procesul-pilot ar urma să funcționeze mai întâi în Canada și Statele Unite.
Consilierul prezidențial, Adrian Băluțel, a explicat alegerea acestor state prin faptul că distanțele foarte mari din ele descurajează participarea moldovenilor la vot. Opoziția parlamentară a criticat decizia guvernării PAS de a institui votul prin corespondență, invocând tentative de fraudare a alegerilor.
Potrivit deputaților opoziției, instituirea votului prin corespondență doar în Canada și SUA reprezintă o discriminare a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți în alte state, iar după aprobare, legea va fi contestată la Curtea Constituțională. În reacție, deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că cei care critică votul prin corespondență arată că se tem de votul cetățenilor din diaspora. Pilotarea votului prin corespondență al moldovenilor din SUA și Canada va costa suplimentar bugetul de stat circa 1,2 milioane de lei, potrivit unui proiect de lege, înregistrat de parlamentarii PAS Potrivit reprezentanţilor CEC, la ultimele alegeri parlamentare, desfăşurate în Republica Moldova, au votat în jur de 10-11 mii de moldoveni stabiliţi în SUA şi Canada.