21.6 C
Chișinău

Un nou concurs pentru funcția de Procuror General ar putea fi anunțat în câteva săptămâni. Detalii de la Ministrul Justiției | VIDEO

Un nou concurs pentru funcția de procuror general ar putea fi anunțat în câteva săptămâni. Despre asta spune ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care susține că urmează a fi elaborat și un regulament ce va asigura un proces transparent de selectare privind alegerea noii conduceri a Procuraturii.

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că un nou concurs ar putea fi organizat în câteva săptămâni, după ce va fi finalizat procesul de revizuire a regulamentul de desfășurare, astfel încât să acopere toate potențialele situații imprevizibile, cum ar fi discrepanțele majore în punctaj.

ERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: „Nu în ultimul rând să ținem cont de recomandarea asupra căreia am reflectat și anterior, dar nu am putut atunci să operăm modificări în regulament, deoarece concursul era deja demarat, era vorba de aplicarea metodei medianei ce ține de calcularea punctajului final a rezultatului din limitele minime și maxime astfel încât învingător să fie declarat cel care acumulează punctajul echilibrat”.

Ministrul Justiției a mai spus că nu exista un termen limită pentru alegerea procurorului general, dar a menționat că acest angajament este unul dintre cele asumate în fața UE și funcția trebuie ocupată cât mai rapid. Ce ține de declarațiile procurorului șef Anticorupției, care a spus că va investiga personal circumstanțele în care a fost desfășurat și anulat concursul pentru ocuparea funcției de procuror general, Veronica Mihailov-Moraru a susținut reacția emisă marți de CSP.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: „Nu negăm dreptul la libera exprimare a fiecărei persoane, inclusiv a reprezentantului unei instituții publice, dar recomandarea noastră a fost de a evita anumite interpretări ușor excesive, fiindcă sunt anumite aspecte de care trebuie de ținut cont cum ar fi mandatul constituțional a CSP, dar și pentru a nu precipita lucrurile înainte devreme”.

În plus, ministrul a adăugat că astăzi și mâine va fi emisă hotărârea motivată ca care va cuprinde toate detaliile faptice și detaliile în drept, adică temeiurile juridice în baza cărora a fost asumată decizia de anulare a concursului, pe care Veronica Mihailov-Moraru a numit-o mai puțin tradițională.

Amintim că în 28 februarie, CSP a anulat concursul pentru funcția de procuror general. Președintele CSP, Dumitru Obadă, a spus atunci că a fost constatată o discrepanță semnificativă în punctajul acordat candidaților. Șefa Procuraturii Anticorupție și-a exprimat îngrijorarea față de felul în care a fost organizată competiția, rezultatele acesteia și a anunțat că va investiga personal circumstanțele în care a fost desfășurat și anulat concursul pentru ocuparea funcției de procuror general. În reacție CSP a considerat afirmațiile drept „excesive” și care contravin statutului Consiliului, standardelor internaționale și principiilor statului de drept. La solicitarea noastră de a ne oferi o reacție la cele menționate de Consiliu, Procuratura Abticorupție nu a venit cu o reacție.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE