Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede crearea a 10 camere agricole regionale, unde fermierii vor putea colabora și unde vor avea acces la resurse și informații necesare pentru îmbunătățirea practicilor agricole și a rezultatelor lor. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, susține că aceste camere regionale vor reprezenta puntea de legătură dintre fermieri și inovații. Agricultorii membri ai Asociației Forța Fermierilor susțin însă că adevăratul scop al inițiativei ar fi altul, și anume „colectivizarea silită a agricultorilor”.
Într-un comunicat de presă, Asociația Forța Fermierilor declară că documentul votat de Guvern prevede asociere forțată a fermierilor și ingerință directă a autorităților statale în procesul de formare a camerelor agricole.
„În realitate se urmărește imixtiunea autorităților publice centrale în activitatea producătorilor agricoli prin crearea unor organizații necomerciale ale agricultorilor din toată țara cu OBLIGAREA tuturor fermierilor să devină membrii acestora. (…) Mai mult ca atât, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va convoca adunarea generală a camerelor agricole regionale pentru alegerea organelor de conducere ale acestora”, se menționează în comunicat.
Forța Fermierilor mai scrie că varianta propusă a documentului ar contravine Declarației Universale a Drepturilor Omului, Convenției Europene a Drepturilor Omului și Constituției
Republicii Moldova, încălcând dreptul la libera asociere.
”În general, este foarte ciudat și periculos ca în plin proces de integrare europeană autoritățile abilitate propun un proiect de lege, care constrânge vădit drepturile fundamentale ale omului. Nu avem altă explicație decât ideea fixă a ministrului actual al agriculturii de a distruge mai multe asociații de agricultori și de a crea un sistem de organizații ale fermierilor, subordonate ministerului”, declară fermierii.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a declarat că proiectul de creare a camerelor agricole este singurul mod prin care agricultura poate fi dezvoltată și că nu va comenta nicicum nemulțumirea fermierilor.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Este o abordare eronată și o neînțelegere a proiectului de lege și a modelului de asociere în sine. Deci, cine luptă cu asocierea agricultorilor din Republica Moldova, promovează sărăcia în continuare. Să fie foarte clar, fără asociere agricultura din Republica Moldova nu va fi posibil să se dezvolte. Camerele agricole sunt pentru consultanță, sunt pentru pregătirea și informarea agricultorului despre toate posibilitățile pe care le au ei de a crea un proiect, inlcusiv astăzi pentru a beneficia de un program sau de o măsură de subvenționare”.
Potrivit proiectului, este vorba despre 10 camere agricole care vor fi formate după modelul Uniunii Europene. Crearea Camerei Agricole Naționale și camerelor agricole regionale vor fi arondate conform zonelor geografice.
Camerele agricole urmează să fie constituite în două nivele, model bazat pe „Principiul de jos în sus” și structurat în camere agricole regionale, organizate în cadrul teritoriilor identificate în baza localităților din mediul rural, învecinate geografic, care vor uni activitățile agricole desfășurate pe aceste teritorii. De asemenea, Camera Agricolă Națională va fi constituită în vederea promovării și reprezentării intereselor acestora și coordonării activității lor la nivel central.