Consiliul Superior al Procurorilor a venit cu o reacție în urma declarațiilor făcute de procurorul șef anticorupție de a investiga circumstanțele în care a fost desfășurat și anulat concursul pentru ocuparea funcției de procuror general. CSP consideră afirmațiile drept „excesive” și care contravin statutului Consiliului, standardelor internaționale și principiilor statului de drept.
Într-un comunicat de presă emis, Consiliul Superior al Procurorilor menționează că declarațiile lansate în spațiul public nu au dat dovadă de acuratețe profesională, existând riscul distorsionării opiniei publice pe acest subiect.
„Exprimăm opinia că, aceste reacții excesive vin în contradicție cu statutul Consiliului, standardele internaționale și principiile Statului de Drept, fiind neconforme cu spiritul valorilor democratice, existând riscul subminării legitimității și independenței organului de autoadministrare al procurorilor. Orice speculație sau distorsionare pe marginea acestor fapte prezintă riscul dezinformării societății sau manipulării opiniei publice, precum și ar putea să creeze premisele unei influențe necorespunzătoare asupra membrilor CSP, inclusiv în procedurile viitoare. În concluzie, îndemnăm decidenții procesuali să dea dovadă de acuratețe în discursul public, să acționeze prudent și cu respectarea limitelor atribuțiilor funcționale conferite de Lege”.
Am solicitat o reacție de la Procuratura Anticorupție la cele menționate de CSP, dar deocamdată nu am primit un răspuns.
În data de 1 martie, procurorul șef anticorupție, Veronica Drăgălin, a anunțat că va investiga personal circumstanțele în care a fost desfășurat și anulat concursul pentru ocuparea funcției de procuror general, la care adjunctul său, Octavian Echimovschi obținuse cel mai mare punctaj. Dragalin a avertizat că nu va tolera încercările de a influența parcursul investigației, iar fiecare mesaj care va ajunge la ea prin altă metodă decât cea oficială o să fie înregistrat în registrul de influență necorespunzătoare.
Totodată, ea a spus că va verifica dacă anularea concursului s-a făcut în urma unei greșeli, a unui abuz sau dacă membrii CSP au fost influențați din interior sau dinafară.
VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: „În acest moment avem înregistrat și pornit proces penal. Acesta nu este un dosar penal, ci este o fază inițială de investigație înainte de a fi pornit un dosar penal. În această fază de proces penal legea ne permite să folosim anumite instrumente, de exemplu putem ridica acte și documente relevante, putem audia martori în cadrul procesului penal ca să putem ajunge la o soluție”.
Precizăm că după anularea concursului, președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat că s-a constatat o discrepanță semnificativă în punctajul acordat candidaților.
În aceeași zi, Procuratura Anticorupție și-a exprimat îngrijorarea față de felul în care a fost organizată competiția, rezultatele acesteia, dar și față de conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor, cât și a unui candidat în timpul audierilor publice. Instituția nu a dat atunci nume și nici nu a oferit mai multe detalii la cine sau ce se referă. În continuare, autoritatea urmează să lanseze o nouă competiție.