21.6 C
Chișinău

Problema asistenților personali din municipiul Chișinău, ar urma să fie discutată la Parlament: Trebuie să fie plătiți la fel ca şi asistenţii personali din întreaga ţară | VIDEO

Problema asistenților personali din municipiul Chișinău va fi discutată la Parlament. Despre asta a anunțat șeful Direcției asistență medicală și socială a municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan la ședința de azi a serviciilor primăriei. Potrivit lui, această categorie de angajați trebuie plătită la fel ca şi asistenţii personali din întreaga ţară.

Vladimir Bolocan susține că municipalitatea caută soluții pentru a rezolva problema asistenților personali din capitală.

VLADIMIR BOLOCAN, șeful Direcției asistență medicală și socială din Chișinău: „Săptămâna aceasta vom discuta cu unii colegi din Parlament pentru a înregistra o nouă soluție, cu privire la rezolvarea problemei asistenților personali. După ce vom discuta, vom consulta inclusiv cu juriștii propunerea care a fost închegată săptămâna trecută, vom veni public și va fi anunțată în Parlament, în sala de conferințe acea soluție pe care o propunem. La moment, nu pot anticipa prea multe, deoarece soluția este încă în elaborare”.

Reprezentanții primăriei au menționat că soluția constă în alocarea resurselor financiare pentru susținerea acestei categorii de angajați.

VLADIMIR BOLOCAN, șeful Direcției asistență medicală și socială din Chișinău: „Noi insistăm să obținem niște răspunsuri: de ce persoanele cu nevoi speciale din Chișinău sunt abordate discriminator față de persoanele cu nevoi speciale din alte regiuni, este prim întrebare și a doua întrebare: de ce pentru persoanele cu nevoi speciale sau pentru asistenții personali ale persoanelor cu nevoi speciale din alte regiuni ale RM s-au găsit bani, iar pentru cei din Chișinău – nu”.

Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a spus că nu comentează cele menționate de Bolocan.

La începutul lunii ianuarie, șeful Direcției Sănătate și Protecție Socială a municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan a semnat o dispoziției prin care toți asistenții personali, care sunt pensionari, 190 de persoane, salarizate anterior din Fondul de sprijin al populației, vor fi demise. Restul de 2.100 vor fi plătite doar pentru jumătate de normă.

Mai mulți asistenți personali au protestat față de această decizie. Reprezentanții Primăriei Chișinău au declarat că sarcina asupra bugetului municipal a crescut semnificativ și din acest motiv nu este posibilă plata integrală a salariului asistenților sociali personali.

Decizia a fost luată după ce Ministrul Muncii și Protecției Sociale a declarat că municipiul Chişinău şi Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia nu au fost incluse în reforma sistemului de asistenţă socială „RESTART”, care prevede că toți asistenții sociali sunt plătiți din bugetul de stat, cu excepția celor din Chișinău și Găgăuzia, pe motiv că bugetele celor două regiuni au bani suficienți pentru a plăti salariile asistenților personali.

Astfel, salarizarea acestei categorii de persoane a fost pusă pe seama autorităților locale. Reprezentanții Primăriei Chișinău susțin însă că nu au resurse financiare suficiente.

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a afirmat că municipiul Chișinău transferă 23 de miliarde de lei în bugetul public, de unde doar circa trei miliarde de lei sunt returnate capitalei. Ministerul Finanțelor a anunțat că în bugetul de stat pe anul 2024, nu s-a redus cuantumul contribuțiilor la bugetul municipal al municipiului Chișinău, ci, dimpotrivă, a fost majorat 81 de milioane de lei.

Potrivit datelor, în total, în țară sunt aproximativ 7200 de asistenți personali. Serviciul a fost înființat în 2014 pentru a oferi asistență și îngrijire copiilor cu handicap grav și adulților care au nevoie de îngrijire personală. Asistenții personali au un salriu net de circa 5000 de lei, care variază în funcție de mai mulți factori.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE