Directorul executiv al Asociației ”Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, nu va mai conduce organizația. Mai exact, nu va mai candida după ce mandatul său s-a încheiat în luna februarie. El a făcut anunțul într-o postare pe Facebook, în care a subliniat că va oferi în continuare expertiză pentru agricultori. Slusari a vorbit și despre motivele deciziei sale, menționând că unul dintre acestea este imposibilitatea dialogării cu reprezentanții puterii, atribuție care tocmai îi revenea din poziția pe care o avea.
În mesajul său, Alexandru Slusari a scris, cităm: ”Eu nu mai pot discuta cu cei, care în doi ani prin inacțiunile lor au contribuit practic la nimicire a sute de agricultori micro, mici și mijlocii din domeniul cerealelor și oleaginoaselor. (…) Toate propunerile, iar mai apoi protestele fermierilor au fost tratate de către autoritățile abilitate cu aroganță și indiferență. (…) A fost mare diferența de abordare în comparație cu țările Europei de Est, unde autoritățile au reacționat operativ la criza din ramură și i-au tratat cu mare respect pe fermieri. Când agricultorii noștri au protestat în noiembrie-decembrie 2023 cu tehnică agricolă în Chișinău și strigau cu disperare că se apropie falimentul reacția a fost ZERO. Nici măcar acel cadou de motorină din România Guvernul nu a fost capabil să-l aducă până ziua de azi. Iată că în februarie catastrofa s-a produs” afirmă Slusari.
El mai spune că actualul ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea, ar trebui să-și dea demisia pentru criza în care s-a pomenit sectorul agricol.
„Din punctul meu de vedere, actualul ministru nu are dreptul să rămână în fruntea ministerului de ramură. Dânsul conștient sau inconștient a distrus mulți fermieri din localități rurale și a lucrat în interesele holdingurilor. (…) În orice țară europeană așa ministru demult ar fi fost demis. Din păcate, întreagă guvernare nu realizează cât de gravă este situația în agricultură și care vor fi consecințele politice”, a mai scris Alexandru Slusari.
În plus, Slusari a mai spus că mecanismul de creditare garantată, propus acum, era necesar cel târziu toamna anului trecut. I-am telefonat pentru o reacție pe ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, dar și pe secretarul de stat, Vasile Șarban, dar oficialii nu ne-au răspuns la apeluri. Iar purtătorul de cuvânt al instituției, Daniela Turculeț, ne-a scris că Ministerul nu comentează declarațiile lui Slusari.
În ce privește Guvernul, comunicatorul Daniel Vodă ne-a declarat că instituția pe care o reprezintă nu a fost vizată
în postarea lui Slusari. Comunicatorii Președinției și ai Parlamentului nu ne-au răspuns la mesajele expediate, cu solicitarea de a ne oferi o reacție.
Anterior, la o cerere de demisie a lui Bolea, venită din partea fermierilor, secretarul de stat, Vasile Șarban declara că aceasta nu va rezolva problemele agricultorilor, dar „va stagna politica clară și acțiunile care sunt începute”. În ce privește susținerea financiară, ministrul Bolea spunea că în patru ani fermierii au fost ajutați cu aproape 6 miliarde de lei, iar acum leau fost oferite alte forme de sprijin financiar credit agricol de urgență și subvenții pentru cei afectați de seceta de anul trecut.
De asemenea, fermierilor le-au fost propuse mecanisme de creditare garantată de stat. Amintim că, în ultimele săptămâni, fermierii au protestat blocând unele tronsoane de drum și puncte de trecere a frontierei. L-am contactat pe Alexandru Slusari pentru detalii legale de plecarea sa, dar acesta nu ne-a răspuns la apelrui. Penrtu Agora, el a declarat că cel mai probabil va reveni în politică.