21.6 C
Chișinău

Copiii nou-născuți vor trece screening-ul audiologic obligatoriu. Echipamentele necesare vor fi donate de Unicef și Japonia | VIDEO

Fiecare nou-născut din țara noastră va trece screening-ul audiologic obligatoriu. Potrivit Ministerului Sănătății, testarea va fi gratuită și are scopul de a depista din timp patologia aparatului auditiv. În acest sens, au fost distribuite mai multe dispozitive medicale de screening Centrelor Perinatale din toată țara. Echipamentele, în valoare de circa patru milioane de lei, au fost donate de UNICEF, cu suportul financiar al Guvernului Japoniei.

MAHA DAMAJ, reprezentantă de țară UNICEF în RM: „Înainte de această donație, existau doar patru echipamente în toată țara pentru a testa nou noscuții și sugarii și a depista eventualele deficiențe de auz. Acestea nu erau suficiente. Astfel, am avut privilegiul de a colabora cu Ministerul Sănătății și cu Guvernul Japoniei pentru a oferi 40 de dispozitive suplimentare Centrelor Perinatale din întreaga țară și pentru a instrui 70 de persoane să pună în funcțiune aceste aparate și să interpreteze rezultatele. Atunci când sunt depistați la timp, copiii cu deficiențe de auz au șanse mult mai mari la dezvoltarea limbajului și la terapie logopedică, ceea ce le permite să participe în viața de zi cu zi la cel mai înalt potențial al lor”.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, de la începutul acestui an, screeningul audiologic a fost realizat la peste 1.400 de nou-născuți din toată țara. În cazul a doi dintre ei a fost confirmat diagnosticul de surditate.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE