22.2 C
Chișinău

Ucraina și UE „urmăresc îndeaproape” evenimentele de la Tiraspol: Îndemnăm ca problemele să fie soluționate pașnic | VIDEO

Ucraina urmărește îndeaproape ultimele evenimente din regiunea Transnistreană și îndeamnă la soluționarea pașnică a chestiunilor problematice în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol, fără ingerinţe externe distructive.

Este reacția Ministerului de Externe de la Kiev după ultimele evenimente de la Tiraspol. Potrivit unui comentariu, Ucraina militează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, menționând că formatul de negociere „5+2” este nefuncțional din cauza prezenței statului agresor Rusia și pledează pentru reformarea misiunii de pe Nistru din militară în civilă.

Şi Uniunea Europeană urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei din stânga Nistrului şi susţine acţiunile Guvernului moldovean, a declarat reprezentantul pentru politică externă al Comisiei Europene, Peter Stano, la Bruxelles.

Încurajăm ambele părţi să se angajeze într-un dialog constructiv, a mai spus diplomatul. Anterior, SUA au declarat că urmăresc foarte atent situația din regiunea transnistreană. Oficiali transnistreni, reuniți miercuri, la Tiraspol, au invocat presiuni din partea Chișinăului și au cerut Rusiei protejarea regiunii, făcând apel la instituțiile internaționale să contribuie la asigurarea drepturilor și intereselor populației din stânga Nistrului.

Moscova a declarat că protejarea intereselor locuitorilor de acolo este una dintre priorități. Guvernul de la Chișinău a catalogat congresul drept o campanie de „isterizare” a societății, un eveniment de propagandă și bufonadă. Biroul pentru reintegrare a respins declarațiile de la Tiraspol, pe care le-a numit propagandistice și a amintit că regiunea beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu UE, avantajoase pentru toți cetățenii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE