Judecătoarea de la Curtea Supremă de Justiție, Aliona Miron, a fost aleasă în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru un mandat de șase ani. Decizia a fost luată la ședința de azi a Adunării Generale a Judecătorilor. Magistrata a fost singurul candidat înregistrat.
Pentru candidatura Alionei Miron și-au dat votul 234 de magistrați, din totalul de 288 care au participat. 54 de voturi au fost declarate nevalabile.
MARIANA RUSU, judecător: „Nu poate să existe alegerea când este numai un candidat, chiar dacă acest candidat este cel mai bun și cel mai potrivit pentru această funcție”.
VICTORIA SANDUȚA, judecător la CSJ: „Sunt întristată de faptul că este un singur candidat. În orice caz, din păcate scopul acestei reforme nu numai că nu a fost atins, dar a fost și compromis”.
Membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun a venit cu explicații de ce s-a mers pe alegerea unui singura candidat la funcția de membru CSM din partea Curții Supreme de Justiție.
ION GUZUN, membru al Consiliului Superior al Magistraturii: „Legea stabilește că doar judecătorii care au trecut vetting-ul urmează să fie propuși. Acum avem un singur candidat care a trecut evaluarea extraordinară și dumneaei este la Curtea Supremă de Justiție, respectiv ea trebuie să fie numită. Până acum noi nu avem în Consiliul Superior al Magistraturii cu mandatul deplin judecător la Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție. Eu nu cred că noi putem să așteptăm ceva timp, mai puțin de un an până au să fie numiți noi judecători care să fie detașați la Consiliul Superior al Magistraturii”.
În discursul său, Aliona Miron a declarat că nu se va da bătută după nemulțumirea unor judecători că ea a fost singurul candidat.
ALIONA MIRON, noul membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii: „Au avut mulți posibilitatea să opteze, însă nu prea am văzut ca cineva să se înghesuie și atunci nu mi se pare corect să renunț la această postură doar din simplu motiv că sunt unicul candidat”.
Conform legii, CSM trebuie să fie format din 12 membri, care au promovat pre-vetitngul: șase judecători și șase juriști. Actualmente, în consiliu sunt patru judecători aleși în funcții în aprilie 2023 și o magistrata din fosta componență a CSM, mandatul căreia a fost prelungit.
Consiliul Superior al Magistraturii este instituția care propune șefului statului numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor, și le monitorizează activitatea, iar reformarea sectorului justiției este una cele nouă condiții puse Moldovei de Comisia Europeană, pentru aderarea țării la UE