10.5 C
Chișinău

O nouă ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii: Vor fi abordate aceleași probleme, pentru care încă nu sunt soluții | VIDEO

Agricultorii se întrunesc din nou astăzi în ședința Comisiei pentru problemele producătorilor de cereale și oleaginoase, creată de Ministerul de profil. Întrevederea este programată pentru pra 13:00, anunță Forța Fermierilor într-un comunicat de presă.

În cadrul întrunirii vor fi abordate mai multe subiecte, printre care mecanismul nou de creditare garantată pentru mijloace circulante, prin care agricultorii pot accesa împrumuturi de până la 2 mln lei, pentru o perioadă de 5 ani, cu un an de garanție.

Discutată va fi și posibilitatea rambursării necondiționate fermierilor a TVA, dar și posibilitatea alocării compensațiilor agricultorilor în forma de plăți directe pentru fiecare hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023. Un alt subiect ține de poziția BNM privind modificarea Regulamentului, care ar permite, prin derogare, restructurarea creditelor oferite fermierilor în 2024, fără ca acestea să fie catalogate neperformante cu rezervări suplimentare a mijloacelor financiare în fondul de risc. Totodată, agricultorii vor cere claritate cu perioada livrării motorinei din România.

În ultimele săptămâni, fermierii au protestat blocând unele tronsoane de drum și puncte de trecere a frontierei. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a declarat că solicitările lor vor fi soluționate separat cu fiecare autoritate implicată în parte în cadrul unei comisii din care va face parte Ministerul Finanțelor, reprezentați ai agriculturilor și ODA.

Ce ține de motorina din România, despre care anterior atât Bolea cât și premierul Recean spuneau că nu a fost adusă pentru că nu exista loc de depozitare, ministrul Agriculturii a declarat că este în proces de analiză la București.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE