22.2 C
Chișinău

Reacția Statelor Unite, după ce deputații din stânga Nistrului au cerut protecția Rusiei: „Urmărim foarte atent situația” | VIDEO

Statele Unite au reacționat după ce deputații din stânga Nistrului au cerut protecția Rusiei de așa-zisele presiuni din partea Chișinăului. Washingtonul și-a exprimat poziția prin vocea purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller. Se întâmplă după ce ieri și Rusia a reacționat la solicitarea venită ieri de la Tiraspol.

Autoritățile de la Washington urmăresc foarte atent situația din regiunea transnistreană, având în vedere rolul din ce în ce mai agresiv și destabilizator al Federației Ruse în Europa”.

Declarația a fost făcută ieri de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, după congresul de ieri de la Tiraspol.

MATTHEW MILLER, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: „Având în vedere rolul din ce în ce mai agresiv și destabilizator al Rusiei în Europa, noi urmărim foarte atent acțiunile Rusiei în Transnistria și situația de acolo în genere. Statele Unite susțin ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și continuăm să încurajăm Chișinăul și Tiraspolul să lucreze împreună și să identifice soluții pentru problemele stringente ale comunităților de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Moscova nu a reacționat deocamdată la declarațiile Statelor Unite.

Amintim că, deputații transnistreni de toate nivelele, reuniți ieri, la Tiraspol, au adoptat o rezoluție prin care acuză Republica Moldova de creșterea presiunii asupra autoproclamatei republici și de încălcarea drepturilor și libertăților locuitorilor din stânga Nistrului. P

articipanții congresului au decis să solicite Rusiei protejarea regiunii transnistrene, precum și de la mai multe organizații internaționale să contribuie la asigurarea drepturilor sociale și umanitare, intereselor și libertăților fundamentale ale populației din stânga Nistrului.

Guvernul Republicii Moldova a catalogat congresul drept o altă campanie de „isterizare” a societății, un eveniment de propagandă și bufonadă care nu merită atenția jurnaliștilor străini sau titlurile tensionate din buletinele de știri. Biroul politici de reintegrare a respins declarațiile de la Tiraspol, pe care le-a numit propagandistice și a amintit că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu UE, avantajoase pentru toți cetățenii.

Moscova a declarat, în reacție, că protejarea intereselor locuitorilor din stânga Nistrului este una dintre priorități.

„Toate cererile permanent sunt analizate cu atenție de către structurile competente din Rusia”, a menționat Ministerul rus de Externe. Organizațiile internaționale și europene menționate nu au venit cu reacții oficiale la rezoluția deputaților transnistreni.

Amintim că, tensiunile dintre Chișinău și Tiraspol au apărut după ce a intrat în vigoare nou Cod Vamal, care obligă agenții economici din stânga Nistrului să achite taxele vamale în bugetul Republicii Moldova. După această schimbare, autoritățile nerecunoscute au acuzat Chişinăul că împovărează fiscal companiile transnistrene. Chișinăul afirmă însă că noul document îi pune în condiții egale pe toți agenții economici.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE