22.2 C
Chișinău

Adunarea Generală a Procurorilor: Dragălin a cerut convocarea Ședinței cu prezență fizică, după anularea concursului pentru funcția de șef al PG. Reacția președintelui CSP | VIDEO

Situația creată în urma desfășurării concursului la funcția de procuror general a fost discutată astăzi la ședința Adunării Generale a Procurorilor. Întrunirea a avut loc în format on-line, prin urmare, la propunerea procurorului șef anticorupție, subiectul va fi analizat amănunțit la o altă ședință, la care participarea se va face cu prezența fizică. Până atunci, Olesea Vîrlan, membru al Consiliului Superior al Porcurorilor, a oferit explicații legate de notele date lui Ion Munteanu, pretendent, alături de alți trei acuzatori, la fotoliul de procuror general.

Procurorul șef anticorupție, Veronica Dragalin, a explicat de ce Adunarea Generală a Procurorilor trebuie să se facă anume cu prezența fizică.

VERONICA DRAGALIN, procuror-Șef al Procuraturii Anticorupție: „Adunarea Generală cu prezența fizică este necesară pentru a expune opiniile individuale și instituționale, precum și punerea la vot anumitor chestiuni aferent consecințelor ce pot urma ca rezultat al concursului. În opinia noastră tot corpul de procurori din țară trebuie să dezbată, expună și decidă asupra modului în care s-a desfășurat acest concurs și măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a evita pe viitor astfel de situații”.

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă a spus că a făcut cunoștință cu îngrijorările exprimate de Procuratura Anticorupție, fără să spună care sunt acestea, și a adăugat că situația va fi evaluată și se va anunța o dată a convocării Adunării Generale cu prezența fizică.

DUMITRU OBADĂ, președintele Consiliului Superior al Procurorilor: „Îngrijorările sunt clare și evident este rezonabil să punem în discuție chestiunea, doar că avem și prevederile regulamentare și legale. Trebuie să avem demersul către CSP, o treime din numărul procurorilor în funcție urmează să înainteze această propunere, care o să fie supusă dezbaterii și fixării ședinței eventuale a Adunării Generale a Procurorilor”.

Inițiativa Veronicăi Dragalin a susținut-o și procurorul Sergiu Rusu, de la Procuratura Generală.

SERGIU RUSU, procuror de la Procuratura Generală: „Să readuc aminte că la una din ședințele Adunării Generale am solicitat revizuirea Regulamentului Adunării Generale a Procurorilor din motiv că a fost și este deja depășit ca lege. Au survenit mai multe modificări. Acest Regulament urmează a fi îmbunătățit și ajustat la prevederile legii actuale. Ceea ce menționat doamna Dragalin, evident că trebuie de discutat. Am o impresie că s-a produs o recidivă în periclitarea unor concursuri foarte importante pentru sistemul procuraturii. Situație care urmează a fi discutată”.

La rândul său, președintele CSP, Dumitru Obadă a spus că urmează să fie operate modificări ale Regulamentului și a îndemnat procurorii să vină cu propuneri ce vizează mecanismul de desfășurare a concursului de selectare a candidatului pentru funcția de Procuror General. Totodată, astăzi, pe pagina web a Consiliului Superior al Procurorilor, a fost publicată poziția procurorului Olesea Vîrlan, după ce aceasta i-a acordat cel mai mic punctaj candidatului la funcția de procuror general, Ion Munteanu.

”În orice calcule au loc toate greșelile posibile. Orice evaluare are o doză de subiectivism. Orice eroare în domeniul juridic poate fi corectată prin mijloace juridice. Ca membru al Consilului Superior al Procuraturii mă conduc de Lege și imparțialitate. Nu mă simt bucuroasă că s-au strecurat anumite greșeli în evaluarea efectuată de către mine. De data aceasta itemii evaluării au arătat un conținut confuz. Referitor la candidatura dlui Ion Muntean nu am nicio obiecție personală, precum nu am obiecții persoanele nici față de celelalte candidaturi. Dacă n-ar fi fost aceste erori, evaluarea dlui Ion Muntean se rezuma la 8,5. Asta-i ce vă pot comunica. De aceea și am votat pentru revocarea deciziei și încetarea concursului. Pledez pentru loialitate constituțională în activitatea CSP”, a explicat Olesea Vîrlan.

Precizăm că, ieri, CSP a anulat concursul pentru funcția de procuror general, după ce președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, a declarat că s-a constatat o discrepanță semnificativă în punctajul acordat candidaților. Membra CSP Olesea Vârlan i-a oferit cel mai mic punctaj procurorului general interimar, Ion Munteanu – 3,5 puncte și cele mai multe puncte procurorului Igor Demciucin – 9,3.

Într-un final, Octavian Iachimovschi, a acumulat cel mai mare punctaj și urma să fie evaluat de Comisia Vetting, ceea ce nu se va mai întâmpla, așa cum concursul a fost anulat, urmând a fi anunțată o nouă competiție. Hotărârea de încheiere a concursului poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, în termen de zece zile. Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost demis de Maia Sandu la finele lunii septembrie 2023.

Stoianoglo este cercetat penal în mai multe dosare penale și a fost suspendat din funcție aproape doi ani până la demitere.

El se declară nevinovat. Menționăm că alegerea procurorului general este unul din cele nouă angajamente asumate de către autoritățile de la Chișinău pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Anterior, ministrul Justiției Veronica Mihailova-Moraru, a declarat că un nou procuror general ar putea fi numit în martie sau aprilie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE