22.2 C
Chișinău

Șapte deputați, chemaţi în judecată de centrul Genderdoc-M, pentru afișarea unor pancarte cu mesaje anti-LGBT. Reacția aleșilor poporului | VIDEO

Șapte deputați au fost chemaţi în judecată de centrul Genderdoc-M. Cauza se referă la flashmobul din 2022, de la Parlament, când aleșii poporului au atârnat de geamurile instituției pancarte cu mesaje anti-LGBT.

Într-o postare publicată de Genderdoc-M se spune că în iunie 2022, cu trei zile înaintea Marșului Pride organizat la Chișinău, deputații comuniști Vladimir Voronin, Diana Caraman, Valeriu Muduc, Veaceslav Nigai, Inga Sibova, Nicolai Rusol și deputata Marina Tauber au organizat un flashmob la Parlament. Aceștia au afișat mai multe postere, pe care le-au suspendat de la geamurile instituției legislative.

Posterele conțineau mesajele „Nu dictaturii homosexuale”, „Moldova împotriva festivalului Pride”, „Nu discriminării valorilor tradiționale”, „Moldova nu e Sodoma”.

La scurt timp, câțiva membri ai Genderdoc-M din nume propriu, dar și din numele asociații, au dat în judecată deputații. Ei au cerut încasarea prejudiciului material si moral cauzat prin instigare la discriminare pe criteriu de orientare sexuala, în baza legii cu privire la asigurarea egalității.

„Cu toate acestea, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a scos dosarul de pe rol. Judecătorii primei instanțe au considerat că cererea de chemare în judecată a fost depusă de GDM cu încălcări procedurale. Asta deși o cerere de chemare în judecată pe motiv de discriminare nu necesită o procedură legală prealabilă. În pofida deciziei primei instanțe, Centrul GDM a făcut recurs la Curtea de Apel. Acum câteva zile, a doua instanță a permis rejudecarea cauzei și a constatat că Judecătoria Chișinău șia emis decizia cu „vicii de procedură”. Așadar, cei șapte deputați și Centrul GDM se vor întâlni din nou în judecată pe același dosar”, se menționează în postare.

În reacție la cele menționate, deputatul independent Marina Tauber, aleasă pe listele Partidului interzis ”ȘOR” a scris într-o postare că în Constituția Republicii Moldova este stipulat clar că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie.

„Este o axiomă care, așa cum știm, nu necesită demonstrare. Și acest adevăr este evident pentru majoritatea cetățenilor țării noastre. Însă o infimă minoritate încearcă să calce în picioare ceea noi considerăm cel mai sfânt și, sub pretextul unei pretinse discriminări, însăși discriminează o majoritate absolută de oameni din țara asta. Actualmente, nu mai este permis să aperi familia tradițională sau să condamni atacurile împotriva Bisericii. Pentru asta ești pasibil de execuție publică. În 2022, când am manifestat împotriva marșului Pride, anume aceste idei am încercat să le transmitem publicului – că nu vom accepta propaganda LGBT și valorile complet străine”, a precizat Tauber în postarea sa.

Și alți deputați vizați în declarație au venit cu o reacție.

DIANA CARAMAN, deputat BCS: „În pofida presiunilor și adresărilor în judecată, eu tot timpul voi pleda pentru valorile tradiționale și mă voi pronunța tot timpul împotriva propagandei LGBT. Eu niciodată nu am ofensat nicio persoană după orientare sexuală și consider că e problema lor personală și în patul lor pot face ce vor, dar eu mă pronunț împotriva propagandei”.

VEACESLAV NIGAI, deputat independent: „Eu în ședință de judecată am spus că era în ziua ceea la Parlament și nici nuștiu cine l-a atârnat și nici nuștiu cine a afișat pancartul cela”.

Ceilalți parlamentari menționați nu au răspuns la telefon pentru un comentariu.

Amintim că, în vara anului 2022, mai mulți participanți la marșul Moldova Pride organizat de comunitatea LGBT au mărșăluit pe străzile Capitalei. Marșul a avut loc chiar dacă primăria nu a autorizat evenimentul. Decizia a venit după ce Mitropolia Moldovei a solicitat autorităților să sisteze marșul.

Deputații Partidului interzis „ȘOR” și ai Partidului Comuniștilor au organizat o conferință de presă în care s-au declarat împotriva marșului LGBT. Aceștia au afișat pancarte și postere de la geamurile birourilor fracțiunilor pe care le reprezintă cu mesaje împotriva promovării homosexualității în Republica Moldova.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE