22.2 C
Chișinău

„Dosarul a fost de la bun început falsificat”. Cum a comentat Alexandr Stoianoglo achitarea sa în cazul privind depășirea atribuțiilor de serviciu | VIDEO

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a fost achitat de instanța de fond în dosarul privind depășirea atribuțiilor de serviciu. Sentinţa a fost pronunţată astazi, de Judecătoria Buiucani, magistrații căreia consideră că fapta acestuia nu întrunește elementele infracțiunii. Unul dintre cei trei judecători a formulat o opinie separată.

ALEXANDR STOIANOGLO, fostul procuror general: „Decizia care astăzi a fost pronunțată era evidentă de la începutul pornirii dosarului penal. În acțiunile mele de la început nu au avut elementele criminale. Mai mult ca atât că toată lumea știe că din acțiunile mele și doamnei Cobzari nu a fost adus prejudicii statului. Toţi banii au fost întorşi înainte. () De la început am spus că dosarul în privința mea a fost falsificat, a fost făcut la comanda politică cu unicul scop înlăturarea mea din funcție”.

În același dosar a fost achitat şi fostul șef al Secției resurse umane al Procuraturii Generale, Maria Cobzari, care a pregătit pentru semnare ordinul privind plata indemnizației de concediere în valoare de circa 164 mii lei fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă.

Procuratura Anticorupție a anunţat că va contesta sentința instanţei de fond la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile. Solicitat de Canal 5 să ofere o reacție la acuzațiile lui Stoianoglo, serviciul de presă al instituției le-a calificat pe acestea ca fiind cu tentă provocatoare și a adăugat că „Procuratura Anticorupție își rezervă dreptul să nu le comenteze. Şi purtătorul de cuvânt al fracțiunii parlamentare PAS, Adriana Vlas, ne-a scris că nu comentează subiectul.

Amintim că procurorii au cerut opt ani de închisoare pentru Stoianoglo, insistând că acesta nu avea dreptul să semneze ordinul de oferire a indemnizației, deoarece știa că Chitoroagă era urmărit penal. Avocatul lui Stoianoglo, Victor Munteanu, a declarat anterior pentru Canal 5 că dosarul privind acordarea din greşeală a indemnizaţiei, care a fost restituită, nu ţine în niciun fel de dreptul penal.

Apărătorul a menţionat că era vorba despre o eroare tehnică, subliniind că în acest caz nu a fost nicio înţelegere prealabilă între părţi, niciun interes personal al clientului său şi nici statul n-a fost prejudiciat. Dosarul pe numele fostului procuror general privind acordarea indemnizaţiei a fost iniţiat în octombrie 2021.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE