7.7 C
Chișinău

Tiraspolul neagă informația precum că se va cere acceptarea regiunii transnistreană în componența Rusiei: „Niște zvonuri, un astfel de apel ar fi nepotrivit” | VIDEO

Vicepreședintele așa-zisului „Soviet Suprem al Transnistriei”, Galina Antiufeeva, a calificat drept zvon informația despre un eventual apel al Tiraspolului către Rusia de a accepta regiunea transnistreană în componența sa, și a declarat că cei care l-au lansat sunt provocatori. Ea a reacționat după ce opozantului transnistrean Ghenadie Ciorba a afirmat că o astfel de solicitare ar urma să fie făcută la congresul din 28 februarie al așa-zișilor deputați din regiunea transnistriană.

Galina Antiufeeva a declarat pentru Novosti PMR că solicitarea Tiraspolului de a se alipi Rusiei sunt doar zvonuri.

„Un astfel de apel a fost trimis în 2006 în baza rezultatelor referendumului. Astăzi, în condițiile presiunii economice din Republica Moldova, operațiunii militare și ale mulțimii de alte probleme, un astfel de apel ar fi nepotrivit”, a spus ea.

Antiufeeva a mai adăugat că la „Congresul deputaților de toate nivelurile” ar urma să fie aprobat un apel către Rusia, Uniunea Europeană și către „toți cei care vorbesc despre democrație” pentru a denunța cităm: „presiunea economică a Republicii Moldova împotriva Transnistriei”.

„Acțiunile Chișinăului vor afecta plățile sociale, inclusiv către refugiații ucraineni. Trebuie să construim relații pașnice și să menținem pacea pe pământul nostru pentru a asigura toate drepturile și libertățile cetățenilor noștri. S-ar putea organiza un congres în acest sens pentru a atrage atenția asupra acestui lucru, pentru a arăta că nu vom permite asemenea presiuni. Sunt sigură că vom fi audiați și că se vor lua măsuri”, a mai precizat ea.

Am solicitat o reacție la cele menționate de la Biroul Politici de Reintegrare. Purtătorul de cuvânt al instituției, Mariana Sarî ne-a spus că nu comentează aceste declarații.

Ce ține de acuzațiile Tiraspolului privind exercitarea unor presiuni asupra regiunii, Chișinăul a negat acest lucru menționând că modificările la Codul Vamal, care au nemulțumit partea transnistreană, au fost făcute pentru a pune toți agenții economici în condiții egale.

Amintim că în 20 februarie, într-o postare pe Facebook, opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a a scris că liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a convocat Congresul deputaţilor de toate nivelurile din stânga Nistrului pe 28 februarie la ordinul Moscovei pentru a cere anexarea regiunii la Federația Rusă.

În reacție, Biroul politici de reintegrare a declarat că urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.

La rândul său, Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică a declarat că instituțiile statului nu au informații despre potențiale destabilizări în regiunea transnistrenă. El a adăugat că autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului știu că în eventualitatea unui astfel de scenariu vor fi cercetate penal pentru separatism, menționând că autoritățile de la Chișinău dispun și de alte pârghii prin care să le tragă la răspundere. Și Kievul a declarat că informațiile despre o eventuală cerere de alipire a regiunii la Rusia nu corespund adevărului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE