7.7 C
Chișinău

Reprezentanții ministerului Apărării, convinși că spațiul aerian al Moldovei nu a fost survolat ieri de dronă străină, în condițiile în care radarele din țară nu pot verifica acest lucru. Ce au declarat | VIDEO

A zburat sau nu o dronă pe teritoriul Republicii Molodva? Luni pe unele canale de Telegram din Ucraina a apărut informația că o dronă lansată de Federația Rusă, luni seara ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. În replică, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a dat asigurări că nicio dronă nu a survolat spațiul aerian al țării noastre, iar partea ucraineană a confirmat că toate dronele lansate asupra regiunii Odesa au fost distruse. Azi dimineață însă, Natalia Gumeniuc, Șefa serviciului de presă a Forțelor de apărare ucrainene a regiunii sud a afirmat că o drona rusească, lansată spre Ucraina, a pătruns și spațiul aerian al țării noastre. Moscova nu a comentat deocamdată cazul.

În seara zilei de luni, 26 februarie, unele canale de telegram ucrainene scriau că o dronă rusească ar fi survolat spațiul aerian al țării noastre. Peste puțin timp, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a dat asigurări că nu au fost înregistrate astfel de riscuri, iar partea ucraineană a confirmat că toate dronele lansate asupra regiunii Odesa au fost distruse.

„În legătură cu presupusul risc de intrare a unei drone în spațiul Republicii Moldova, informăm că nici o dronă lansată de Federația Rusă în această seară asupra Ucrainei nu a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Partea ucraineană ne-a confirmat că toate dronele lansate asupra regiunii Odesa până la această oră au fost distruse sau bruiate de apărarea anti-aeriană ucraineană”, spune Ministerul de la noi.

Șefa serviciului de presă a Forțelor de apărare ucrainene a regiunii sud a precizat că una dintre dronele lansate de Federația rusă, cu destinația Odesa, a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, având o manevră foarte complicată.

NATALIA GUMENIUC, șef Serviciul de presă, Centrul de comandă operațional „Sud”, Ucraina: „În mod evident, a fost stabilit în mod provocator un traseu cu o trecere a frontierei de stat pe tronsonul ucraineano-moldovean. Am înregistrat trecerea frontierei și, după ce a zburat acolo câteva zeci de kilometri, drona s-a întors în spațiul aerian ucrainean și a fost distrusă de forțele de apărare aeriană”.

Natalia Gumeniuc a comentat și reacția autorităților moldovenești potrivit cărora, nicio dronă nu a survolat spațiul aerian al țării noastre. Jurnalista ucraineană consideră că la Chișinău nu există suficiente informații în acest sens.

„Din păcate, am mai avut deja astfel experiență pe timpul unei invazii la scară largă. Mai întâi ei spun că nu s-a întâmplat nimic, apoi situația devine mai clară. Cel mai probabil, informațiile preliminare nu au fost verificate foarte atent”, a mai declarat Gumeniuc.

I-am contactat pe reprezentanții Ministerului Apărării pentru precizări suplimentare și pentru o reacție la cele declarate de Natalia Gumeniuc. Ala Diaconu, purtătorul de cuvânt al instituției insistă că nicio dronă nu a survolat spațiul aerian al R. Moldova în seara zilei de luni.

ALA DIACONU, purtător de cuvânt, Ministerul Apărării: „Reiterăm că informația pe care Ministerul Apărării a difuzat-o ieri, cu privire la potențialul risc de survol a spațiului aerian al Republicii Moldova, este veridică. Comentariul a fost elaborat în baza datelor primite de la instituțiile de stat abilitate”.

Am întrebat-o pe Diaconu cât de argumentat poate fi răspunsul Ministerului Apărării care spune că nu a detectat nicio dronă în spațiul nostru aerian, în situația în care radarele de care dispune țara noastră nu pot verifica acest lucru.

ALA DIACONU, purtător de cuvânt, Ministerul Apărării: „Asta ține mai multe de parametri tehnici și depinde și de înălțimea aparatului de zbor care survolează spațiul aerian, dar mai multe detalii aici, cred că specialiștii din domeniu se pot expune”.

Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică nu ne-a răspuns la apel pentru un comentariu. Însă, într-o reacție postată pe rețelele de socializare, deputatul PAS a scris, că „unii politicieni pro-ruși, deghizați în pro-europeni, înainte de a isteriza societatea, ar fi bine să se documenteze mai bine, apoi să-și exprime poziția. În legătură cu informațiile apărute pe unele canale neoficiale, precum că o dronă lansată de Rusia a traversat spațiul Republicii Moldova, Ministrul apărării a venit cu o reacție oficială aseară. Informați-vă oficial și nu vă lăsați influențați nici de sursele fără identitate, nici de unii politicieni nedocumentați”.

Autoritățile de la Moscova nu au comentat deocamdată cazul.

Menționăm că, informația nu poate fi verificată independent în cazul unor țări implicate în război. Prim-ministrul Dorin Recean a recunoscut anterior că deocamdată, statul Republica Moldova nu este protejat în așa măsură, încât cetățenii să poată dormi liniștiți în casele lor. Declarațiile au fost făcute în contextul în care pe teritoriul țării noastre, în raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed”. Atunci, ministrul Apărării de la Chișinău a declarat că aparatul de zbor nu a putut fi detectat de radarele sale printre care se numără și sistemul nou de monitorizare a spațiului aerian, achiziționat cu 14 milioane de dolari.

Recent, Nosatîi a afirmat că Moldova va cumpăra încă un sistem modern de supraveghere aeriană, despre care a spus că va permite şi detectarea dronelor militare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE