1.2 C
Chișinău

Până în 2025, moldovenii ar putea avea buletine de identitate noi. Șeful ASP: Sperăm cu timpul ele să fie suficiente pentru a călători în UE | VIDEO

Până în 2025, moldovenii ar putea avea buletine de identitate noi. Despre asta a anunțat șeful Agenției Servicii Publice în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova. Cu noul document, Mircea Eșanu și-a exprimat speranța că am putea călători și în Uniunea Europeană, dar nu a menționat de când s-ar putea întâmpla acest lucru. 

MIRCEA EȘANU, directorul Agenției Servicii Publice: „Sperăm din anul viitor să emitem, dar nu mai târziu de martie 2025, să venim cu un nou buletin de identitate, cartea de identitate a cetățeanului, care va corespunde întru tot cerințelor europene. Ele vor avea și un purtător de informații. Marele avantaj al noilor cărți de identitate, buletine de identitate, cu timpul, ele vor fi suficiente pentru a călători inclusiv în Uniunea Europeană. Exact același lucru este valabil și în cazul, de exemplu al Ucrainei, cu care doi ani în urmă a fost semnat un protocol prin care pot trece frontiera cei cu buletine biometrice”.

Contactat de noi pentru a ne spune cât vor costa noile acte și ce cheltuieli va suporta Agenția pentru aceste schimbări, Mircea Eșanu ne-a spus că, săptămâna viitoare, în ședința Guvernului va prezenta proiectul de lege și vor fi oferite mai multe detalii.

Deocamdată, el a menționat că modificările se fac în contextul adaptării legislației țării la normele europene. Toamna trecută, ASP a elaborat un proiect de lege care prevede un nou tip de act de identitate eliberat cetățenilor moldoveni, care să corespundă rigorilor și normelor europene. Potrivit documentului, titularul cărții de identitate se va putea identifica în baza acesteia atât pe teritoriul țării, cât și în statele în care va putea călători în baza acordurilor internaționale.

Totodată, o noutate a proiectului de lege constă în faptul că în cartea de identitate, vor fi integrate datele biometrice ale titularului. În prezent, cetățenii R. Moldova pot călători cu buletinul de identitate în Ucraina și în Turcia.

Amintim că, ultima data Guvernul a modificat buletinele de identitate, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare ale vehiculelor în 2015. Astfel, cetățenii care și-au perfectat acte ulterior au beneficiat de modele noi de documente.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE