3.2 C
Chișinău

În Capitală, se deschid porțile târgului de marțișoare handmade: După luni întregi de muncă, vânzătorii își fac apariția cu sute de modele | VIDEO

În Capitală, tradițional, spre sfârșitul lunii februarie, se deschis porțile târgului de marțișoare handmade. După luni întregi de muncă, vânzătorii își fac apariția cu sute de modele. Prin urmare, cumpărătorii au de unde alege.

În acest an, creatorii de mărțișoare au reușit să surprindă cumpărătorii printr-o diversitate impresionantă de modele, de la unele tradiționale, cu simple fire roșii și albe împletite, până la modele moderne, cu broșe, croșetate, sau confecționate din mărgele.

NADEJDA, creatoare: „Manual de mână de la 10 până la 20 de lei, 5 lei și 10 lei. Avem poamă împletită, la 30, 40 de lei, și babele la 50 de lei. Mai împletim, aceasta este o mângâiere, o dragoste”.

Prețurile variază în funcție de materialul din care au fost confecționate mărțișoarele, dar și de complexitatea lucrării.

VALENTINA, creatoare: „Așa model nou, acestea le-am avut și anul trecut.
– La ce preț sunt toate aceste modele? Diferite, 200 lei, 140 lei, 150 lei, 100 lei, 60 lei, 35 lei, 20 lei. Ai un timp liber, împletești, am oleacă de timp liber, dispoziție. Nu mereu ai dispoziție să faci așa ceva. Am o tehnică, de exemplu, dar nu spun la nimeni. Multă lume nu le face că se încâlcesc tare, dar eu am metoda mea cum să fac”.

Cumpărătorii sunt mulţumiţi de oferta din acest an, chiar dacă, spune ei, le ia mult timp până se decid ce să cumpere.

„Sunt foarte frumoase, frumoase ambalate. Probabil și costă. Prețurile sunt bune, pentru munca care se depune. Cunosc persoane care se ocupă în acest domeniu și știu că foarte mult depune efort tot anul împrejur”.

„Într-adevăr, comparativ cu anii precedenți sunt foarte frumoase. Stau și mă gândesc că vreau sa iau la nepoțică, și nu știu de care să iau că este micuță. Probabil pe acesta”.

Cele mai căutate sunt mărţişoarele sub formă de brăţară, dar şi cele cu jucării pentru copii, spun comercianții. Nu se cunoaşte exact când a apărut tradiţia mărţişorului, dar se estimează că este veche de mii de ani.

În decembrie 2017, mărţişorul a fost inclus în prestigioasa listă a Organizaţiei naţiunilor unite pentru educaţie, ştiinţă şi cultură, pe scurt UNESCO. Dosarul a fost depus de Republica Moldova, România, Macedonia şi Bulgaria ţări în care an de an, la 1 martie, oamenii obişnuiesc să-şi dăruiască mărţişoare pe care le prind la piept sau se leagă la mână.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE