6.6 C
Chișinău

Maia Sandu a efectuat 62 de vizite și călătorii în străinătate pe parcursul anului trecut: Câți bani au fost cheltuiți din bugetul de stat | VIDEO

Pe parcursul anului trecut, președintele Maia Sandu și personalul Aparatului Prezidențial au efectuat 62 de vizite și călătorii în străinătate, care au costat bugetul de stat peste 800 de mii de lei. Asta în timp ce bugetul aparatului președintelui prevedea pentru anul 2023, pentru deplasările de serviciu în străinătate, suma de 700.000 de lei.

Potrivit informației privind deplasările de serviciu în străinătate ale personalului Aparatului Președintelui, în trimestrul I al anului 2023, prima vizită, șefa statului a efectuat-o în perioada 16-20 ianuarie în Elveția.

La Davos, Maia Sandu a participat alături de Dorin Recean la lucrările Summitului Economic Mondial, iar cheltuieli pentru deplasare au ajuns la 67,5 mii lei, inclusiv pentru diurne, cazare și transport aerian. În perioada 16-19 februarie, șeful statului a mers în Germania, la lucrările celei de-a 59-a ediții a Conferinței de Securitate de la Munchen. Cheltuielile aferente deplasării acoperite de Aparatului Președintelui au fost în mărime de 43 de mii de lei. Ulterior, Maia Sandu a mers într-o vizită de lucru la Varșovia, care a costat peste 14 mii de lei. Tot atâția bani au fost necesari pentru vizita de pe 23 februarie a șefului statului la București. Pe 31 martie, Sandu a participat la Summitul Bucea 2023 care a avut loc în capitala ucraineană, Kiev. Bani din bugetul Aparatului nu au fost cheltuiți pentru această vizită. În cel de-al doilea trimestru, mai exact, pe 3 aprilie, președintele a efectuat o vizită de o zi la București, pentru care au fost cheltuiți peste 14 mii de lei.

În perioada 4-6 mai, Maia Sandu a plecat la Londra ca să participle la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea. Deplasarea a costat peste 22 de mii de lei. La scurt timp, șeful statului a mers în orașul Montreal din Canada, pentru care au fost cheltuiți peste 55 de mii de lei. Tot peste ocean, în perioada 12-13 mai, vizita de lucru a continuat în orașul Chicago din Statele Unite, cheltuielile fiind de peste 19 mii de lei. Iar în data de 16 și 18 mai, Sandu a participat la Summitul Consiliului European, organizat în Islanda. Cheltuielile ajung la aproape 30 de mii de lei.

În trimestrul III al anului trecut, Maia Sandu a participat la Summitul de la Salzburg, Austria. Călătoria a costat aproape 12 mii de lei. În perioada 21-22 august, președintele a participat la reunirea de lucru a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, organizat la Atena, Grecia, pentru care din bugetul Aparatului prezidențial nu a fost alocat niciun leu. În perioada 28-29 august, șeful statului a participat la Forumul Strategic de la Bled, Slovenia, cheltuielile fiind de peste 6 mii de lei. La începutul toamnei, 3-5 septembrie, Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în orașul Haga, Regatul Țărilor de Jos. Cheltuielile aferente deplasării s-au apropriat de 43 de mii de lei. În perioada 5-6 septembrie, președintele a plecat într-o vizită de lucru la București, cheltuielile fiind de peste 14 mii de lei. Șeful statului a participat la segmentul de nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor, desfășurată în perioada 17-21 septembrie la New York, SUA. Cheltuielile aferente vizitei s-au apropiat 38 de mii de lei. Din 30 septembrie și până pe 4 octombrie, Sandu a efectuat o vizită de lucru la Lisabona, Portugalia. Cheltuieli aferente deplasării au depășit 20 de mii de lei.

În trimestrul patru, între 4 și 6 octombrie, Maia Sandu a plecat în Spania, unde a participat la Summitul Comunității Politice Europene, organizat în orașul Granada. Cheltuielile au fost de circa 33 de mii de lei. O altă vizită de lucru efectuată în perioada 15-17 octombrie, în capitala cehă, Praga, a costat bugetul statului 19 mii de lei. Ulterior, de pe 17 până pe 19 octombrie, președintele a efectuat o vizită oficială de lucru în Elveția. În acest scop, din bugetul Aparatului Președintelui au fost cheltuiți peste 58 de mii de lei.

Astfel, timp de 12 luni, Maia Sandu a efectuat 21 de călătorii peste hotare, iar toate acestea au presupus cheltuieli de 526.800 de lei din bugetul aparatului președintelui. Pe lângă acestea, în 41 de deplasări în străinătate a mers personalul Aparatului Prezidențial, fără șful statului. Astfel, în total, anul trecut au fost cheltuiți pentru vizite peste hotare peste 825 de mii de lei. Asta chiar dacă potrivit unui comunicat al Președinției, pentru anul 2023, suma alocată pentru vizite în străinătate a fost de 700.000 de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE