22.2 C
Chișinău

Octavian Iachimovschi, candidatul pentru funcția de procuror general selectat de Consiliul Superior al Procurorilor. Urmează să treacă vetting-ul | VIDEO

Procurorul anticorupție Octavian Iachimovschi este candidatul pentru funcția de procuror general selectat ieri de Consiliul Superior al Procurorilor. Acesta urmează să fie evaluat de Comisia Vetting, iar dacă va promova testul integrității financiare și etice, va fi numit în funcție, decizia finală aparținându-i președinteui Maia Sandu.

În urma audierii din 22 februarie a celor patru candidați la funcția de procuror general, CSP a informat că Octavian Iachimovschi, adjunctul interimar al șefei Procuraturii Anticorupție, a acumulat cel mai mare punctaj – 8,53, actualul procuror general interimar Ion Munteanu a acumulat 8,16 puncte, adjunctul lui, Igor Demciucin – 8,19, iar juristul Andrei Coca – 4,72. În timpul audierilor, Iachimovschi a declarat că procuratura are nevoie să-și crească credibilitatea.

OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, procuror Anticorupție: „Procuratura trebuie să asigure un climat de siguranță în societate, pentru ca fiecare persoană să aibă certitudinea că orice faptă penală este sancționată, iar drepturile fundamentale sunt respectate și sunt sunt o prioritate”.

Canal 5 a analizat declarația sa de avere, activitatea și integritatea celui care aspiră la șefia Procuraturii Generale. Potrivit documentului, familia Iachimovschi locuiește într-o casă la curte în mun. Chișinău. Imobilul cu o suprafață de 100 de metri pătrați a fost procurat în 2020 prin ipotecă și ar valora puțin peste 1 milion de lei. Anul trecut, familia acuzatorului de stat a achiziționat un apartament de 50 de metri pătrați în sectorul Ciocana al capitalei. Apartamentul este dat în locațiune, procurorul indicând că în primele trei luni ale anului 2023 a obținut un venit de 17,6 mii de lei.

La categoria bunuri mobile în țară și străinătate, familia procurorului mai declară o mașină Honda Civic fabricat în 2009 și procurat în 2018 cu 87,7 mii de lei și un Renault Megane Scenic fabricat în 2014 și achiziționat în 2021 cu 6,3 mii de euro sau echivalentul a 120 de mii de lei.

În 2022, Octavian Iachimovschi a ridicat de la Procuratura Anticorupție un (CART 2 IN) salariu anual de circa 353 de mii de lei sau aproximativ 29 de mii de lei lunar, iar soția sa a raportat în 2022 un salariu de 104 mii de lei de la Serviciul Fiscal de Stat. De la Institutul Național al Justiției, procurorul a avut în 2022 un salariu de aproape 83 de mii de lei, iar Centrul de Resurse Juridice l-a remunerat cu 74 de mii de lei pentru activitate științifică și de cercetare. Procurorul mai indică că în perioada 2013-2015, a primit de la mama sa donații în valoare de 27,4 mii de euro.

Octavian Iachimovschi este magistru în drept şi până a ajunge în procuratură a fost lector la Universitatea de Studii Europene din Moldova. Cariera de procuror a început-o în iunie 2011, în cadrul Procuraturii Anticorupție.

Acesta a deținut funcția de adjunct interimar al șefului PA în august-decembrie 2019, an în care, procurorul General de atunci, Alexandr Stoianoglo, i-a sistat ordinul de numire pe motiv că trebuie să se concentreze pe dosarul „Frauda bancară”.

În 2022, acesta i-a expediat un demers Procurorului General interimar de atunci, Dumitru Robu, prin care a solicitat retragerea sa și numirea unui alt conducător al grupului de urmărire penală în respectiva anchetă. Din martie 2023, Iachimovschi revine în funcția de șef adjunct interimar al PA, la propunerea Procurorului General interimar Ion Munteanu. În 2022, el a candidat la funcția de șef al PA, clasându-se pe locul doi, fiind devastat de actualul șef al instituției, Veronica Dragalin.

Pe parcursul anului 2020, în privința procurorului Iachimovschi au fost inițiate patru proceduri disciplinare cu privire la pretinse abateri disciplinare. Cauzele au fost comasate într-o singură procedură, care ulterior a fost încetată.

Concursul pentru șefia Procuraturii Generale a fost anunțat urmare a demiterei fostul procuror general prin ordin prezidențial. Alexandru Stoianoglo figurează în câteva dosare penale. El se declară nevinovat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE