22.2 C
Chișinău

Fermierii nu se dau bătuți: Unii au blocat Vama Leușeni, alții vor porni în marș spre vama Cahul. Urmează și o întâlnire cu Ministrul Agriculturii | VIDEO

De dimineață, fermierii și-au adus tractoarele în apropierea vămii Leușeni, accesul spre l-au blocat peste câteva ore. Într-o postare pe social-media, Serviciul Vamal a recomandat călătorilor să opteze din timp pentru alternativele disponibile, cum ar fi: posturile vamale Sculeni, Costești sau Leova-Bumbăta, pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri.

Tot în această dimineață, agricultorii au avut programată o întâlnire la Cahul cu secretarul de stat al ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, după care afirmau că vor porni într-un marș spre vama Oancea.

La ora 14.00 agricultorii urmează să se vadă cu ministrul Bolea. Întâlnirea cu acesta a fost amânată miercuri, pentru că, spunea oficialul, are nevoie de timp ca să studieze toate problemele enumerate de protestatari.

Contactat de noi, directorul executiv al asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari ne-a declarat că cel mai probabil întrevederea fermierilor de la Cahul cu secretarul de stat Vasile Șarban deja se desfășoară. Între timp, pe canele de telegram au apărut imagini cu mai multe tractoare care se îndreaptă spre vama Oancea.

Tehnica grea a agricultorilor este deja prezentă și la vama Leușeni.

La ora 14.00, fermierii urmează să poarte discuții cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Nu se știe dacă la întrevedere va fi prezent și premierul Dorin Recean. Întâlnirea de miercuri cu Bolea a fost amânată. Comunicatoarea ministerului, Daniela Turculeț ne-a declarat că demnitarul are nevoie de timp pentru a analiza în timp problemele protestatarilor. Același lucru l-a declarat și Bolea într-o emisiune de la postul de televiziune Exclusiv TV.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Când am stabilit data întâlnirii pentru astăzi, la ora două, eu pur și simplu m-am grăbit. Am fost foarte optimist în privința faptului că, eu voi avea deodată niște răspunsuri. Regret, este vina mea, dar am telefonat de dimineața atunci când am vrut să concretizez dacă există soluții, mi-au zis că este nevoie de încă o zi, două, de aceea”.

În ciuda amânării ședinței de miercuri, câțiva agricultori au plecat ieri la sediul Ministerului Agriculturii în speranța că ministrul Vladimir Bolea îi va invita la discuții. Cu o zi înainte însă, ei se întilnise cu Bolea și premierul Dorin Recean.

Atunci, Guvernul le-a propus în calitate de soluție Creditul agricol de urgență, care urmează să devină funcțional din 1 martie și ce ar urma să le permită accesarea unor împrumuturi de până la 500 de mii de lei cu o garanție de 90% din partea statului.

Fermierii afirmă însă că sumă poate fi păstrată doar pentru agricultorii micro, însă pentru ceilalți trebuie dublată. Pe lângă mecanismul de garantare a creditelor, ministrul Agriculturii a anunțat că, din 15 februarie și până pe 15 martie, agricultorii care au înregistrat pierderi în urma calamităților din anul 2023, pot merge la oficiile teritoriale ale AIPA ca să depună dosarele pentru a beneficia de suportul oferit de Guvern, în valoare totală de 50 mln lei.

Ce ține de motorina promisă de Guvernul României, șeful Executivului a anunțat într-o emisiune la ProTV că aceasta va ajunge în țară în câteva săptămâni, atunci când va fi demarat procesul de transportare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE