7.7 C
Chișinău

Agricultorii au avut o nouă rundă de discuții cu Ministerul Agriculturii: Principalul subiect – creditele agricole | VIDEO

Vama Leușeni-Albița a fost astăzi din nou blocată de fermieri. Peste câteva ore, aceștia și-au luat tractoarele și au întrerupt protestul pentru că au mers să sărbătorească Ziua armetei sovietice. Înainte de asta, un grup de agricultori a mers la discuții cu ministrul Vladimir Bolea. La ce înțelegere au ajuns vedeți în material.

De dimineață și pentru câteva ore, traficul rutier spre vama Leușeni a fost restricționat în totalitate, iar mașinile, camioanele și autocarele au fost nevoite să ocolească tractoarele pe drumurile de câmp.

Șoferii care au rămas în vamă ne-au spus că înțeleg problemele fermierilor, dar în același timp sunt revoltați că trebuie să sufere și oamenii care nu au nicio tangență cu acest subiect.

„E bine că protestează, dar eu vreau acasă. Eu trebuie două zile să merg pe drum, vreau acasă”.

Potrivit poliției, cei care au protestat, vor primi ulterior amenzi.

„Amendă și dosar penal, dacă va fi necesar! – Pentru fiecare fermier? – Nu pot spune acum!”.

Peste câteva ore drumul de acces spre postul vamal Leușeni-Albița a fost deblocat, iar circulația mijloacelor de transport a fost reluată în regim normal. Motivul pentru care fermierii s-au oprit din a protesta, este pentru că merg să sărbătorească data de 23 februarie.

„Azi am hotărât pentru că cetățenii să nu aibă că și așa au multe probleme din partea noastră, adică avem mesaje foarte proaste că blocăm, că suntem răi. Și am hotărât colectivul Forța Fermierilor azi să deblocăm pentru că este ziua bărbaților în primul rând să facem un cadou la bărbați care într-adevăr sunt bărbați și ne-au înțeles în această zi și deja o să revenim luni la ora 09.00 o să fim toți pe loc și concretizăm ce facem”.

La ora 14:00, un grup de fermieri au purtat discuții cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Întâlnirea s-a produs cu ușile închise.

SERGIU STEFANCO, fermier: „Deci, la ora 16:00 avem întâlnire cu reprezentanții băncilor. O să vedem poziția lor oficială. Ați văzut, în mare parte, propunerile sunt acceptate, dar să vedem dacă o să fie asumate în formă scrisă, cu termen”.

Ministrul Bolea a declarat la rândul lui că discuțiile cu băncile se vor axa pe Creditul agricol de urgență, mai exact problemele pe care le întâmpină fermierii la accesarea banilor.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „Până săptămâna viitoare, băncile comerciale trebuie să informeze care sunt totuși impedimentele cu care se ciocnesc ei în modul de folosire a regulamentului nostru și care ar fi propunerile și care sunt impedimentele lor reale, adică noi trebuie să primim această informație de la băncile comerciale”.

Fermierii sunt interesați însă în principal de creditele care au fost întârziate, să nu fie considerate neperformante, pentru că în acest caz agentul economic nu se poate împrumuta în continuare. Așa că discuții cu băncile vor fi și pe acest subiect.

ION PLĂMĂDEALĂ, președintele Asociației ”Forța Fermierilor”: „Banca Națională merge vorba de regulamentul cu privire la creditele neperformante neachitate la timp. Noi asta vrem să discutăm. Am discutat cu BNM, iar acum se discută cu băncile, pentru că băncile alocă banii și re să aibă o garanție că-și pot acoperi acțiunile printr-un document și iată acest document se cheamă regulamentul”.

Întrebat când urmează să ajungă motorina din România, despre care anterior atât Bolea cât și premierul Recean spuneau că nu a fost adusă pentru că nu exista loc de depozitare, ministrul a spus deja că este în proces de analiză la București.

În ceea ce privește cererea de demisie cerută anterior de mai multe partide politice, Bolea a spus că nu comentează declarațiile politicienilor.

Cu referire la alte subiecte, Bolea a declarat că acestea vor fi soluționate separat cu fiecare autoritate implicată în parte în cadrul unei comisii din care va face parte Ministerul Finanțelor, reprezentați ai agriculturilor și ODA.

Același lucru l-a declarat și președintele Asociației ”Forța Fermierilor”, Plămădeală, care a adăugat însă că pentru rezolvarea fiecărei probleme au fost stabiliți și termeni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE