31.6 C
Chișinău

Republica Moldova urmează să procure un al doilea radar de supraveghere aeriană. Nosatîi: Va fi cumpărat din fonduri europene | VIDEO

Republica Moldova va cumpăra un al doilea radar performant de supraveghere aeriană pentru a asigura un grad de securitate mai mare. Despre asta a anunțat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi în cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă. Demnitarul a precizat că noul sistem de monitorizare a spațiului aerian va ajunge în țară la anul și va fi procurat din fonduri europene. 

La sfârșitul anului trecut, Republica Moldova a cumpărat cu bani din bugetul de stat primul său radar modern, pentru care a plătit 14 milioane de euro. Achiziția a fost criticată după ce la mijlocul lui februarie, de două ori în decurs de o săptămână, în sudul R. Moldova au căzut epavele unor drone iraniene „Shahed”, iar noul radar nu le-a detectat.

„Această dronă a căzut la câțiva kilometri doar de teritoriul R.Moldova, la o altitudine mică, respectiv noi nu am văzut”, le-a spus ministrul Nosatîi jurnaliștilor.

Și premierul Dorin Recean a declarat că în prezent, sistemul de apărarea antiaeriană al Republicii Moldova nu permite detectarea tuturor tipurilor de rachete sau drone care pătrund în spațiul nostru aerian. El a spus că Republica Moldova are nevoie de investiții de câteva miliarde de euro ca să poată avea o acoperire totală pentru rachete de diferite tipuri sau și pentru drone care zboară la diferite altitudini deasupra țării.

Amintim că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, au fost înregistrate cel puțin cinci cazuri în care fragmente de rachetă au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, în special, în regiunea de Nord și de est a țării. Ministerul Apărării a mai declarat pentru Europa Liberă că Moldova caută acum și un sistem de apărare anti-aeriană.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE