7.7 C
Chișinău

Andrei Spînu reacționează la decizia transportatorilor de a suspenda cursele regulate raionale și interraionale: „Împreună cu ANTA vom aplica cu strictețe legea”. Replica APOTA | VIDEO

„Împreună cu ANTA vom aplica cu strictețe legea”. Așa a reacționat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spinu la decizia transportatorilor de pasageri de a suspenda timp de trei zile cursele regulate raionale și interraionale în semn de protest față de modificările aduse Codului transporturilor rutiere. La rândul său, șeful Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, susține că acțiunea de protest se va desfășura oricum și va acoperi cel puțin șapte mii de trasee în toată țara.

Asociația Patronală a Operatorilor Auto a anunțat că, în zilele de 27, 28 și 29 februarie, vor fi sistate cursele regulate raionale şi interraionale. în semn de protest față de modificările Codului Transporturilor Rutiere, votate de Parlament la propunerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

La Jurnal TV, ministrul Andrei Spînu a declarat că nu înțelege revendicările lor, iar dacă șoferii nu vor ieși pe rute, ANTA va interveni dur.

ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Nici până acum nu am înțeles care este nemulțumirea lor. În primul rând, va afecta oamenii și noi cu ANTA vom interveni dur, ca să aplicăm legea pentru toţi cei care nu vor ieşi la traseu. Este inacceptabil, atât timp cât este o autorizație este o responsabilitate să facă acea cursă. Dacă nu le vor face, ANTA va aplica exact aşa cum scrie legea. Îndemn toţi transportatorii să iasă, să asigure oamenii cu transport”.

În replică, șeful APOTA, Oleg Alexa a spus că amenințările ministrului nu îi sperie și acțiunea va avea loc.

OLEG ALEXA președinte APOTA: „Dreptul la protest este unul dintre drepturile fundamentale, vine din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și este în Constituția noastră. Poate că vor fi unele acțiuni, dar asta nu înseamnă că ne vom opri aici, ci dimpotrivă, ne va da un motiv să luăm legătura cu OSCE și structurile europene”.

După cum a precizat Alexa, la acțiune vor participa 450 de șoferi aparținând APOTA și încă aproximativ 350. În total, peste 7 mii de curse în toată țara vor fi suspendate.

Potrivit lui Oleg Alexa, cerințele au rămas aceleași: aducerea legilor și reglementărilor din domeniul transporturilor în conformitate cu standardele Uniunii Europene, liberalizarea transporturilor internaționale, optimizarea sistemului de impozitare după exemplul țărilor europene, în special al României.

OLEG ALEXA, președintele APOTA: „Cerințele noastre se referă doar la legislație. Au dat o lege care contravine standardelor europene, noi vrem să fie schimbată. În general, ne dorim ca acest Cod de transport rutier să respecte standardele Uniunii Europene”.

Printre revendicările transportatorilor se mai numără eliminarea limitărilor de oră pentru cursele internaționale și reducerea intervalului până la 15 minute pentru cele naționale, precum şi anularea reînnoirii automate a licenţei de traseu, ceea ce, spun ei, va duce la oprirea a 80% din circulație și va face munca neprofitabilă în cele mai populate zone ale țării.

În plus, transportatorii cred că proiectul de lege va permite preluarea rutelor de la transportatorii existenți.

De cealaltă parte, reprezentanții guvernării afirmă că modificările la Codul transporturilor rutiere aduc mai multe beneficii sectorului și pasagerilor.

„Facilităm concurență sănătoasă și mai multe opțiuni de deplasare pentru călători. Ajutăm primăriile și primarii să ofere transport locuitorilor. Reducem birocrația!”, declara deputatul PAS, Radu Marian. Iar serviciul de presă al Ministerului Infrastructurii a declarat anterior că noile modificări ale Codului Transporturilor Rutiere au trecut etapele legislative și au fost publicate în Monitorul Oficial.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE