5.5 C
Chișinău

„Teleradio-Moldova” explică de ce Natalia Barbu a devenit câștigătoarea selecției naționale pentru Eurovision 2024. Reacția Valeriei Pașa | VIDEO

„Teleradio-Moldova” a explicat de ce Natalia Barbu a fost desemnată învingătoarea selecției naționale a concursului Eurovision 2024, și nu Valeria Pașa, deşi ambele interprete au acumulat același număr total de voturi.

Compania publică arată în comunicatul său că i-a acordat prioritate lui Barbu pentru că anume ea a primit mai multe puncte de la juriul profesionist. Se mai spune că radiodifuzorul local își rezervă dreptul de a desemna reprezentantul Moldovei la orice etapă a competiției. În plus, comitetul de organizare a menţionat temeinicia suspiciunilor cu privire la credibilitatea televotului pentru Valeria Pașa. Astfel, Teleradio Moldova a răspuns pretențiilor acestei interprete, care șia exprimat dezacordul și a contestat decizia comitetului de organizare a selecției naționale.

În conformitate cu reglementările Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, fiecare țară este reprezentată de facto de radiodifuzorul public și este la latitudinea exclusivă a acestuia să determine cine își va reprezenta țara la concursul Eurovision și modul de organizare a selecției. Despre asta se spune în răspunsul organizatorului competiţiei naționale, Teleradio Moldova, la contestaţia Valeriei Pașa împotriva deciziei ca țara noastră să fie reprezentată de Natalia Barbu, și nu de ea, deși ambele concurente au acumulat un număr egal de voturi.

Comitetul de organizare a justificat gestul prin faptul că Barbu a acumulat 12 puncte din partea juriului profesionist, iar Paşa 10, pe când telespectatorii au decis invers şi au acordat 10 puncte lui Barbu şi 12 lui Paşa. Se menţionează că decizia a fost adoptată în temeiul Regulamentului, potrivit căruia, la orice etapă a concursului, TRM este în drept să decidă dacă va organiza și desfăşura etapa următoare şi/sau dacă va desemna în alt mod reprezentantul Moldovei la Eurovision.

Comitetul de organizare a mai subliniat că „de anul trecut, „Teleradio-Moldova” a creat, cu ajutorul unor parteneri de-ai săi, un soft dedicat concursului Eurovision, pentru a putea fi verificate voturile. Se menţionează că „TRM a verificat, prin experții săi și proceduri specifice, validitatea numerelor de la care Valeria Paşa a primit voturi și a constatat că aproximativ 950 dintre ele au venit de la numere de telefon care în prezent nu sunt valide. Mai mult, un anumit număr de voturi a venit din 48 de țări, printre care și exotice – Aruba, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Indonezia sau Vietnam, probabil folosindu-se programul VPN”.
În reacţie, Valeria Pașa a spus că răspunsul este unul previzibil și neconvingător.

VALERIA PAŞA, interpretă: „Au anunțat că au depistat 950 de voturi nevalide care au fost transmise din Bangladesh, din toate colțurile lumii, ceea ce nu poate să fie adevărat, pentru că se votează doar de pe numerele moldovenești. Și încă o curiozitate: de ce au fost verificate doar voturile mele, dar nu și a altor participanți? Noi în continuare vom solicita sfaturile juriștilor și vom hotărî cum vom acționa mai departe”.

Amintim, că în urma notelor acordate de către cinci jurați, Natalia Barbu a acumulat 60 de puncte, iar Valeria Paşa – 43. Situația a fost diferită în cazul publicului, care a preferat-o pe Paşa şi i-a oferit 4771 de voturi, pe când lui Barbu de 2 ori mai puţin doar 2421. Mai amintim că Natalia Barbu va reprezenta Republica Moldova pentru a doua oară la Eurovision cu piesa sa, „In the middle”.

În acest an, cea de-a 68-a ediție a Eurovisionului va avea loc în orașul Malmö din Suedia.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE