0.2 C
Chișinău

Întâlnirea fermierilor cu ministrul Agriculturii a fost amânată pentru vineri. Agricultor: Guvernul trage de timp, pune la încercare răbdarea noastră | VIDEO

Întâlnirea dintre fermierii protestatari cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, care urma să aibă loc astăzi, a fost amânată pentru ziua de vineri, ora 14:00. Anunțul a fost făcut de către serviciul de presă al ministerului, menționând că instituția are nevoie de mai mult timp pentru a analiza în detalii problemele agricultorilor. Între timp, astăzi fermierii au anunțat că nu vor protesta, întrucât trebuiau să se întâlnească cu ministrul Bolea.

În comunicatul Ministerului Agriculturii se spune că amânarea discuțiilor este motivată de ”(…) necesitatea de a acorda timp suplimentar pentru analize detaliate și pentru a permite tuturor instituțiilor implicate să abordeze amplu solicitările agricultorilor. Această decizie a fost comunicată și reprezentanților Asociației Forța Fermierilor, care sunt în mod direct implicați în aceste discuții”,  anunță instituția.

Din anunțul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare ”(…) este necesitatea de a acorda timp suplimentar pentru analize detaliate și pentru a permite tuturor instituțiilor implicate să abordeze amplu solicitările agricultorilor. Această decizie a fost comunicată și reprezentanților Asociației Forța Fermierilor, care sunt în mod direct implicați în aceste discuții.”

Contactat pentru a comenta anunțul făcut de Ministerul Agriculturii, președintele Asociației ”Forța Fermierilor”, Ion Plămădeală, ne-a declarat că Guvernul trage de timp, astfel fiind încercată răbdarea agricultorilor.

ION PLĂMĂDEALĂ, președintele Asociației ”Forța Fermierilor”: „Pun la îndoială tot ce am discutat noi și ajungem la concluzia că ceea ce noi am spus, avem dreptate că aceste structuri, acest Guvern, acest Minister nu are de gând să hotărască problemele cu care se confruntă agricultorii. Revendicările noastre sunt cunoscute demult și situația este clară. Agricultorii astăzi, Au rămas ore numărate, nu zile, când trebuie să iasă în câmp, pentru că timpul de afară este foarte favorabil pentru a începe lucrările de primăvară. Special au întins câteva zile, ca pe urmă să spună că mai au nevoie de câteva zile și așa până agricultorii au să lese mâinile în jos și au să spună ”duceți-vă la dracu cu toate soluțiile dumneavoastră, că noi nu avem timp să așteptăm”.

Am contactat Ministerul Agriculturii pentru o reacție la aceste declarații. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Daniela Turculeț ne-a spus că Ministerul încă o dată reiterează motivul anunțat pentru care a fost amânată întâlnirea, deoarece ministrul are nevoie de câteva zile pentru a analiza revendicările agricultorilor.

Ion Plămădeală, președintele Asociației ”Forța Fermierilor”, ne-a declarat că astăzi, protestele nu vor continua, pentru că fusese preconizată întâlnirea cu ministrul Bolea. În continuare, fermierii spun că în zilele următoare sunt așteptate acțiuni spontane din partea acestora.

Între timp, ministrul de Interne s-a expus asupra cazurilor de ieri când un grup de agricultori din raionul Ceadîr-Lunga, porniți să protesteze, au fost opriți din drum de către oamenii legii care afirmau că șoferii sunt stopați din cauza încălcărilor circulației rutiere și că nu e vorba doar de fermieri.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „Fermierii au fost somați să elibereze, să deblocheze traseul către Leușeni, cei care s-au conformat acelor somații, s-au conformat, care nu, le-au fost înmânate acele preavize. Ei încă nu au fost sanționați, le-au fost înaintate doar procesele. Riscă pedeapsa pentru blocarea traseelor în conformitate cu Regulamentul Circulației Rutiere. Ați văzut din numărul de mijloace de transport, care au fost în blocaj, practic care nu s-au conformat au fost somați”.

Precizăm că, marți, la întâlnirea cu agricultorii, Guvernul a propus în calitate de soluție pentru fermierii ieșiți la protest, Creditul agricol de urgență. Mecanismul, potrivit executivului, urmează să devină funcțional din 1 martie și le va permite agricultorilor să acceseze credite de 500 de mii de lei cu o garanție de 90% din partea statului. Banii vor putea fi folosiți imediat pentru motorină, fertilizanți, piese de schimb și tot ce au nevoie acești agricultori pentru lucrările în câmp din perioada următoare.

Fermierii s-au arătat nemulțumiți și au spus că sumă poate fi păstrată doar pentru agricultorii micro, însă pentru ceilalți trebuie dublată. Pe lângă mecanismul de garantare a creditelor, ministrul Agriculturii a anunțat anterior că, din 15 februarie și până pe 15 martie,
agricultorii care au înregistrat pierderi în urma calamităților din anul 2023, pot merge la oficiile teritoriale ale AIPA ca să depună dosarele pentru a beneficia de suportul oferit de Guvern, în valoare totală de 50 mln lei.

Un alt punct pe agenda discuțiilor a fost clarificarea situației privind combustibilul donat de România.

Anterior, șeful Executivului a anunțat într-o emisiune la ProTV că motorina va ajunge în țară în câteva săptămâni, atunci când va fi demarat procesul de transportare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE