31.6 C
Chișinău

Vârstnicii, nemulțumiți de indexarea pensiilor ce urmează să fie aplicată din primăvară: „Pâinică, ceapă și cartofele, atât. O bucată de carne nu pot să cumpăr” | VIDEO

Pâinică, ceapă și cartofi. Achităm serviciile de întreținere și nu ne mai ajunge pentru nimic. Asta spun vârstnicii cu care Canal 5 a discutat în stradă. Majoritatea dintre ei sunt nemulțumiți de indexarea ce urmează să fie aplicată din primăvară. Este prea puțin, spun ei. Alții însă, se mulțumesc cu ce au și așteaptă ajutorul copiilor de peste hotare.

Pe această pensionară am găsit-o pe o bancă din sectorul Buiucani al Capitalei. Bătrâna ne-a spus că stă de câteva ore în frig pentru a vinde ceva ca să-și facă de-o bucată de pâine, pentru că pensia pe care o are nu-i ajunge pentru un trai decent.

Pentru ce vă ajunge pensia dumneavoastră?
– Nu ne ajunge, numai cât serviciile comunale să le achit și gata. Stau toată ziua și nimic nu se vinde, totul este scump.
– Ce vă puteți permite din pensie?
– Mâncare doar și întreținerea, în rest nimic și mâncarea tot foarte slab. În afară de macaroane și cartofi prăjiți nu am ce mânca”.

În aceeași situație sunt și mulți alți vârstnici. Unii dintre ei se plâng că, sunt nevoiți să cumpere produselor la reduceri și oferte speciale, deoarece prețurile sunt exagerate, iar pensia este mică.

Cât privește indexarea pensiilor ce urmează a fi efectuată în aprilie, cei cu care au vorbit spun că este prea mică.

„Pâinică, ceapă și cartofele, atât. O bucată de carne nu pot să cumpăr, o bucată de brânză nu pot să o cumpăr pentru că nu îmi ajung parale”.

„Puțin, desigur. Pensia mea este 3900 lei și doar pentru serviciile de întreținere am achitat 2500 lei, cum mai departe să trăim?”.

Alții ne-au spus însă că se mulțumesc cu puținul pe care îl au.

„Când s-a promis încă nu erau făcute calculele, nu erau dări de seamă și 4 și 6%, dar dacă nu este de unde, câte procente voi ați propune”.

„Eu cred că până la urmă va fi cu 6. Soțul are pensie mai mare și îmi ajunge.
– Dumneavoastră ca pensionară vă ajunge pensia ca să aveți o viață cât de cât normală și să vă permiteți strictul necesar?
– Da, și mai ajută și feciorul, că este peste hotare și mai trimite”.

„Nu este mai rău precum era cu Dodon la putere. A spus că 8% anual, 4% acum și 4 % mai târziu, iar la urmă a fost că a doua jumătate de an 0,01%”.

Recent, ministrul Muncii și Protecției Sociale a declarat că decizia de indexare a pensiilor cu 4 la sută în loc de 6%, se bazează pe datele de la sfârșit de an care arată că rata inflației a fost de 4,2 la sută. Tot atunci, Alexei Buzu a mai declarat că vârstnicii nu-și vor recupera banii pierduți anul trecut când pensiile au fost indexate cu 15 la sută și nu cu 30, cât a fost inflația în 2022.

Potrivit datelor ministerului, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă constituie 2 620 de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE