28.3 C
Chișinău

Tensiuni la granița dintre Ucraina și Polonia se amplifică: Fermieri polonezi blochează total traficul la punctele de control, inclusiv transportul de pasageri | VIDEO

Situația de la granița dintre Ucraina și Polonia escaladează din nou. Fermierii polonezi au blocat traficul camioanelor la șase din cele nouă puncte de control și, pentru prima dată, protestatarii împiedică și transportul pasagerilor cu autobuzul și cu trenul. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că acest protest este „batjocoritor” și are, de fapt, motivații politice.

„Va fi blocat total traficul la punctele de trecere a frontierei”, a spus purtătorul de cuvânt al sindicatului fermierilor Solidaritatea, citat de Reuters. El a declarat că ajutorul militar va putea trece, dar că tot traficul de pasageri va fi blocat, nu doar camioanele, şi că vor fi organizate, de asemenea, blocaje în porturi și pe autostrăzi.

Blocarea totală a traficului la punctele de trecere a frontierei cu Polonia a dus la o reacție dură a Ucrainei, pentru care exporturile de cereale sunt una dintre puținele surse profitabile ale economiei distruse de război. Preşedintele ucrainean a criticat ceea ce a numit „o situaţie care demonstrează erodarea solidarităţii în fiecare zi”.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: „Ceea ce se întâmplă la graniţa noastră vestică – graniţa cu Polonia – nu poate fi considerat normal sau obişnuit. Avem nevoie de o judecată simplă şi clară. Doar 5% din exporturile noastre agricole trec pe la frontiera poloneză. Aşadar, situaţia nu se referă cu adevărat la cereale, ci mai degrabă la politică. Iar în apropiere de Kupiansk, nu departe de graniţa cu Rusia, unde artileria inamică trage în mod constant, ştirile de la graniţa cu Polonia par batjocoritoare”.

Zelenski a făcut apel la găsirea unei soluţii „raţionale”, sugerând că ar trebui să existe o implicare mai amplă, europeană.

În perioada noiembrie-ianuarie, granița ucraineană a fost blocată de companiile de transport poloneze, care au cerut introducerea unei cote privind numărul de camioane din Ucraina care intră în UE, relatează BBC.

Principala lor plângere a fost că transportul ucrainean de marfă este mai ieftin decât cel european și că firmele europene angajează acum ucraineni pentru a transporta mărfuri în UE, și nu doar din Ucraina în UE și înapoi. În 9 februarie, fermierii polonezi au blocat granița.

Ei cer să nu se introducă noi inițiative UE de mediu, vor restricții la importul de produse agricole mai ieftine din Ucraina și adoptarea măsurilor de sprijin a crescătorilor de animalelor. La câteva zile după începerea blocadei, protestatarii au aruncat cerealele ucrainene din mai multe camioane. Ministrul polonez al Agriculturii a cerut scuze pentru asta, dar a precizat că, deși nu a fost „o formă de protest pe deplin adecvată”, fermierii „se află într-o situație economică foarte dificilă”.

În 18 februarie, Căile Ferate Ucrainene au comunicat că protestatari polonezi au încercat să blocheze un tren de pasageri din Kiev, care transporta 260 de persoane, majoritatea femei și copii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE