11.2 C
Chișinău

Reacții contradictorii după anularea licitației pentru spațiile comerciale din Aeroport: În timp ce opoziția în acuză pe Andrei Spînu, acesta dă vina pe „sabotori” | VIDEO

Licitația pentru spațiile comerciale din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău a fost anulată, pentru că la concurs au participat doar două companii. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, care a adăugat că va fi inițiată o nouă licitație.

Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a scris pe pagina sa de socializare că luni, la ora 15:00, a expirat termenul de depunere a ofertelor pentru participarea la tenderul spațiilor comerciale din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău.

„Am avut mai multe discuții cu Agenția Proprietății Publice referitoare la procedura de organizare a licitației și la aplicanți. Au aplicat doar două companii: LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă. Concluziile preliminare arată că acest proces a fost sabotat, inclusiv din interior, și avem obligația să anulăm licitația și să inițiem o procedură nouă în termeni cât mai restrânși. Scopul lui Șor a fost să continue să extragă bani din spațiile aeroportului și să blocheze o licitație corectă. În acest sens, am agreat ca marți, Agenția Proprietății Publice să anunțe calendarul pentru organizarea unei noi licitații care să asigure participare cât mai largă a companiilor din domeniu, dar și respectarea tuturor rigorilor pentru buna organizare a procesului”, a scris Andrei Spînu.

Ulterior, directorul general al APP, Roman Cojuhari a anunţat într-o postare că marţi, va consulta cu noul administrator al Aeroportului Internațional Chișinău calendarul procesului de organizare a unui nou tender, care va fi publicat.

Am telefonat la Serviciul de Presă al Aerogării ca să aflăm dacă va fi schimbat caietul de sarcini, care vor fi noile condiţii, dacă LeBridge și Lagardere vor fi admise la licitaţie şi când va începe perioada de depunere a dosarelor, dar comunicatorul instituţiei nu ne-a răspuns la telefon.

Canal 5 l-a contactat pe avocatul lui Ilan Șor pentru o reacţie la acuzaţiile lansate de Andrei Spînu, dar Aureliu Colenco avea telefonul ocupat. Acum o săptămână, comentând pentru noi declaraţiile lui Spînu, în opinia căruia scandalul din jurul licitației pentru spațiile comerciale de la Aeroport este generat de grupul de companii care a activat anterior acolo și despre care Spînu spune că este asociat lui Ilan Șor, avocatul omului de afaceri a negat acuzațiile.

De asemenea, anterior, compania de administrare duty-free DFM SRL, ca răspuns la acuzațiile de legături cu Ilan Șor, afirma că „este administrată și controlată de investitori străini înscriși în registrul de stat. ”Compania nu are nicio legătură cu politicieni sau partide politice, atât din Republica Moldova, cât și din străinătate”, afirmau reprezentanții acesteia.

După ce au fost anunțate condițiile tenderului, unele formațiuni politice de opoziție au acuzat puterea de organizarea licitației pentru favorizarea unei companii și anume Lagardere Travel Retail. Partidul MAN a depus o cerere la Procuratură prin care cere verificarea legalității concursului. Îndoieli cu privire la corectitudinea condițiilor au exprimat și liderul CUB, Igor Munteanu, dar și cel de la UNIREA ODIP Vlad Bilețchi.

Ambii au indicat spre rolul ministrului Infrastructurii, Andrei Spinu, în organizarea licitației, având în vedere că acesta a afirmat anterior că un consorțiu germano-francez și-a manifestat interesul pentru aeroport, fără a preciza despre ce anume se discută: închiriere de spații sau concesiune.

La rândul său, ministrul Andrei Spînu a spus că nu cunoaște nimic despre compania Lagardere Travel Retail și a negat orice dialog cu aceasta. El a calificat drept speculații informațiile privind implicarea sa în vicierea concursului, așa cum afirmau mai mulți politicieni, care spuneau că și caietul de sarcini al licitației ar fi fost deja scris, astfel încât compania franceză „Lagardere” să câștige.

Serviciul de Presă al Ministerului Infrastructurii ne-a spus atunci că în acel moment lucra o altă echipă condusă de un alt ministru.

Roman Cojuhari, directorul APP a calificat declarațiile ca pe un atac ce ar fi plătit de cei care dețineau afaceri anterior în aeroport și a adăugat că își dorește ca licitația să fie transparentă. Am sunat zilele trecute pentru detalii și la compania franceză „Lagardere”, dar la numărul de telefon al sediului din Chișinău ne-a răspuns un alt agent economic.

În ciuda acuzațiilor venite din partea mai multor formațiuni politice despre o posibilă tentativă de fraudare a licitației, premierul Dorin Recean a declarat ieri în studioul PRO TV că cineva din interior și exterior ar fi sabotat concursul și că o anchetă va determina cine exact a făcut acest lucru.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE