31.6 C
Chișinău

Reacția fostului șef al CFM, Iurie Topală privind dosarul închirierii frauduloase a locomotivelor, trimis în judecată: Toate contractele au fost încheiate legal | VIDEO

Încă un dosar deschis pe numele fostului director al întreprinderii de stat „Căile Ferate din Moldova” Iurie Topală a ajuns pe masa judecătorilor. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Iurie Topală este acuzat că și-a depășit atribuțiile de serviciu când a închiriat locomotive din regiunea transnistriană, ceea ce, potrivit anchetei, a provocat pagube de peste cinci milioane de lei. Iurie Topală a declarat pentru Canal 5 că respinge categoric acuzațiile și a subliniat că toate contractele au fost încheiate legal.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, fostul șef al Căii Ferate din Moldova, Iurie Topală, în lipsa unei necesități economice, și-a depășit atribuțiile când a încheiat în afara planului de achiziții un acord suplimentar, pentru transportarea mărfurilor pe tronsonul ChișinăuCălărași-Etulia, în baza unui contract de locațiune a locomotivelor de la o companie din regiunea transnistreană.

Anchetatorii spun că, prin urmare, a fost majorat prețul contractului. Totodată, fostul director al întreprinderii de stat a mai inclus un tip nou de locomotivă care nu a fost prevăzută în contactul de bază. În rezultat, potrivit procurorilor, acțiunile acestuia au determinat majorarea plăților pentru respectivele servicii suportate de CFM, în sumă de peste 5.000.000 lei.

Urmează ca Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, să examineze cauza prin prisma Codului penal, care prevede ca și pedeapsă amendă de până la 57.500 lei sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Într-un comentariu pentru Canal 5, Iurie Topală a respins categoric acuzațiile care i se aduc. el afirmă că toate contractele au fost încheiate legal, în baza unui plan bugetar și au adus beneficii întreprinderii.

IURIE TOPALĂ fost director CFM: „În 2017, 18 și 19 practic noi nu avem cu ce transporta mărfurile deoarece toate locomotivele erau cu un termen depășit aveau peste 50 de ani de exploatație și am fost nevoit să facem licitație ca să luăm locomotive. Ceea ce ne-a adus un beneficiu la Calea Ferată de peste 50 de milioane de lei. Ceea ce mi se incriminează, că am luat locomotive, altfel eu nu puteam să lucrez. Eu am activat până în septembrie 2019, dar ei spun acolo că până în iunie ori iulie 2020, unde deja de 8-9 luni erau alți directori, nu eram eu director la Calea Ferată. Dacă ar fi fost ceva rău ar fi putut să oprească. Dar pentru că, nu aveau cu ce transporta mărfurile toți directori care au fost după mine au beneficiat de serviciile acestea de locomotive. Și asta era un necesar. Nu un prejudiciu, dar necesar pentru Calea Ferată”.

Potrivit lui Topala, în timpul administrației sale, datoriile întreprinderii de stat „Calea Ferata a Moldovei” s-au redus de la 760 la 250 de milioane de lei, iar salariile au fost achitate la timp.

Amintim că, Topală mai figurează într-un dosar penal în care este acuzat că a provocat pagube căilor ferate în valoare de peste 400 de milioane de lei. Potrivit PCCOCS, printre figuranți se numără și două firme care prestau servicii de transport cărora li s-a acordat prioritate. În cadrul anchetei au fost aplicate sechestre în valoare de aproximativ un milion de euro.

Iurie Topală a condus întreprinderea de stat „Calea Ferata a Moldovei” în perioada 2015-2019. În ianuarie 2022, el a fost reținut de Interpol în Belgia, după care a fost extrădat în Moldova. Topală neagă toate acuzațiile care i se aduc.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE