31.6 C
Chișinău

Dezamăgiri după ședința agricultorilor cu premierul Dorin Recean: Nu toate revendicările au fost discutate, iar soluțiile nu ar cele mai bune | VIDEO

Agricultorii anunță că au rămas dezamăgiți în urma ședinței pe care au avut-o astăzi cu premierul Dorin Recean. Într-o declarație emisă presei, fermierii au anunțat că nu toate revendicările înaintate au fost discutate. Astfel, dialogul cu șeful Executivului a durat o oră, după care Dorin Recean a părăsit sala fără să ofere declarații pentru presă, lăsând fermierii să continue discuțiile cu ministrul Agriculturii. Ședința s-a lăsat cu replici între ambele părți. Agricultorii mai anunță că miercuri, după masă, vor mai avea o discuție cu ministrul Bolea. Între timp, protestele vor continua cel puțin până joi.

După o oră de discuții cu fermierii, prim-ministrul Dorin Recean a plecat din sala de ședință fără să ofere declarații presei, care aștepta după ușă, fiindu-i interzisă participarea la întrevedere, aceasta fiind transmisă în direct doar de portalul privesc.eu.

Înainte de a pleca, Recean le-a spus fermierilor că insistă pe acordarea garanțiilor de 90% la creditele pentru fermieri. Astfel, din 1 martie, potrivit guvernului, orice producător agricol va putea accesa de urgență un credit de până la o jumătate de milion de lei la condiții foarte avantajoase pe care statul îl va garanta. Banii vor putea fi folosiți imediat pentru motorină, fertilizanți, piese de schimb și tot ce au nevoie acești agricultori pentru lucrările în câmp din perioada următoare.

DORIN RECEAN, prim-ministru: „Așa cum astăzi, cea mai presantă problemă este demararea sezonului agricol în primăvară, așa cum am spus și data trecută, astăzi, domnul vicepremier, după lucrul realizat cu băncile și cu ODA o să prezinte acest produs de Credit Agricol de Urgență, care în esență este o garanție a Guvernului de 90 la sută pentru o sumă maximă de 500 de mii de lei per întreprindere”.

Discuțiile între fermeri și premierul Dorin Recean s-au aprins, întrucât primii nu au fost de-acord cu soluțiile înaintate.

Pe lângă mecanismul de garantare a creditelor, ministrul Agriculturii a mai anunțat anterior că, din data de 15 februarie și până pe 15 martie, agricultorii care au înregistrat pierderi în urma calamităților din anul 2023, pot merge la oficiile teritoriale ale AIPA ca să depună dosarele pentru a beneficia de suportul oferit de Guvern, în valoare totală de 50 mln lei.

Totuși, președintele Asociației ”Forța Fermierilor”, Ion Plămădeală a declarat că fermierii nu sunt de-acord cu soluțiile oferite de prim-ministru, pentru că nu ar acoperi problemele cu care se confruntă.

ION PLĂMĂDEALĂ, președintele Asociației Forța Fermierilor: „500 de mii este destul de mic, fiindcă așa poate să fie ajutat un agricultor care gestionează 100-200 de hectare. Cel care gestionează undeva sub o mie este ”neesențial”. Noi am încercat și am propus ca să fie măcar majorat până la un milion acest credit. Sa respins categoric propunerea noastră și am rămas la ceea ce am început, am rămas la cum a fost propus de către Ministerul Agriculturii și nu cum a fost propus de agricultori”.

Referitor la nemulțumirea fermierilor, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a spus că le înțelege situația, de aceea discuțiile cu aceștia vor continua mâine, când vor fi înaintate și alte soluții pentru restul revendicărilor.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „Pentru fiecare categorie de agricultori sumele sunt foarte, evident, diferite. Pentru unul care are un rulaj de 50-100 de milioane și avem și astfel… evident că suma de 500 de mii de lei este una mult prea mică, din acest considerent urmează să dicutăm în continuare pentru fiecare categorie, măsurile care să fie suficiente și să dea rezultat”.

Un alt punct pe agenda discuțiilor a fost clarificarea situației privind combustibilul donat de România. Anterior, șeful Executivului a anunțat într-o emisiune la ProTV că motorina va ajunge în țară în câteva săptămâni, atunci când va fi demarat procesul de transportare.

Agricultorii au anunțat că vor rămâne să protesteze în raioanele din țară până joi, însă fără blocarea drumurilor sau punctelor vamale. Totuși, un protest activ ar urma să fie declanșat joi, 22 februarie.

Amintim că, fermierii au anunțat încă de luni seara că astăzi vor protesta din nou, tot fără a bloca drumurile și punctele vamale, menționând că vor renunța numai după ce vor avea soluții reale din partea reprezentanților Guvernului.

SERGIU STEFANCO, agricultor: „Stimați agricultori, care ne urmăriți, vă rog frumos, în primul rând să distribuiți acest video, și în al doilea rând, cei care sunt acasă să ieșiți, să vă alăturați băieților din stradă să fim solidari. Urmează mâine să înaintăm pe foaie ceea ce s-a discutat la ședința anterioară”.

Porniți să protesteze, agricultorii din Ceadîr-Lunga au fost opriți de oamenii legii. Ofițerul de presă al Inspectoratului General de Poliție, Diana Fetco a declarat pentru site-ul realitatea.md că șoferii sunt stopați din cauza încălcărilor circulației rutiere, iar oamenii legii intervin nu doar în cauza fermierilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE