31.6 C
Chișinău

Scandal după Selecția Națională Eurovision 2024: De ce Valeria Pasha contestă rezultatele și cum explică organizatorii modul desemnării câștigătoarei | VIDEO

Artista Valeria Pasha va contesta rezultatele Selecției Naționale Eurovision 2024, după ce s-a decis ca țara noastră să fie reprezentată la Eurovision de Natalia Barbu, și nu de ea, deși ambele concurente au acumulat un număr egal de voturi din partea publicului. Despre aceasta interpreta a anunțat pe o rețea de socializare.

Interpreta Valeria Pasha a declarat într-o postare pe Instagram că v-a contesta rezultatele Selecției Naționale Eurovision 2024, după ce s-a clasat pe locul 2 la Eurovision Moldova 2024 cu piesa „Anti-Princess”. Chiar dacă aceasta a fost cea mai votată de public acumulând 4771 de voturi, totuși punctajul juriului a fost decisiv în luarea deciziei finale, iar Barbu a ieșit învingătoare, cu doar 2421 de voturi din partea publicului.

VALERIA PASHA, artistă: „Aveam aproape 5.000 de voturi. Să știți că dragostea voastră și susținerea voastră a contat foarte mult pentru mine, din acest motiv, noi împreună cu echipa, o să mergem până la capăt și o să depunem o contestație pentru că vrem ca voturile voastre să fie respectate”.

În urma notelor acordate de către cinci jurați, Natalia Barbu a acumulat 60 de puncte, iar Valeria – 43. Situația a fost diferită în cazul publicului, care a preferat-o pe Valeria Pasha, iar în urma însumării notelor, ambele concurente s-au ales cu 22 de puncte. Totuși, câștigătoare a fost desemnată Natalia Barbu, votul juriului având mai multă prioritate decât cel al telespectatorilor.

În cadrul unei ediții speciale după finala Selecției Naționale, șefa delegației Eurovision Moldova 2024, Daniela Crudu, a menționat că potrivit regulamentului, la orice etapă a concursului, organizatorul poate decide modul în care va fi desemnat reprezentantul țării.

DANIELA CRUDU, șefa delegației Eurovision Moldova 2024: „Există un regulament în baza căruia se desfășoară Eurovision Song Contest în Republica Moldova.  La orice etapă a concursului, TRM, care este organizatorul și difuzorul oficial al acestui eveniment, poate lua decizii referitoare la modul în care va fi desemnat reprezentantul țării. Respectiv, în urma serii de astăzi, noi am avut pe de o parte câștigătoarea publicului – Valeria Pasha, de cealaltă parte, avem piesa câștigătoare, din partea Nataliei, care a luat 12 puncte pe linie din partea juriului, deci avem egalitate. În astfel de situații, TRM, în urma unui proces-verbal care se realizează în momentul în care se depistează o primă eventuală disonanță de opinii, se emite și se semnează un proces-verbal din partea comitetului organizatoric Eurovision 2024, în care TRM își rezervă dreptul de alege modalitatea pe care va fi desemnat învingătorul. Respectiv, în acest an s-a luat decizia că se va merge pe mâna punctajului oferit de juriu, și nu de public”.

Totuși, Valeria Pasha, a declarat că în regulament nu se menționează că notele juriului ar avea prioritate.

VALERIA PASHA, artistă: „Atunci când punctajul este același, la doi concurenți egal, de ce acest demers se hotărăște în acest moment? Nicăieri nu este stipulat această chestie că se face acest proces-verbal, pentru că noi am citit acest regulament și sunt curioasă de ce nu este anunțat absolut nicăieri această chestie”.

La aceeași ediție specială, directorul de dezvoltare a Teleradio-Moldova, Andrei Zapșa, a declarat că artista Valeria Pasha poate contesta rezultatul în termen de 24 de ore, iar compania își rezervă 72 de ore pentru a răspunde la contestație. Canal 5 a încercat să afle de la el de ce mai este nevoie devotul telespectatorilor, dacă decizia finală oricum o iau membrii juriului, însă responsabilii de la Telaradio Moldova ne-au declarat că acesta se află într-o ședință și să revenim mai târziu.

Reamintim că Natalia Barbu va reprezenta Republica Moldova pentru a doua oară la Eurovision 2024 cu piesa sa, „In the middle”.

Cea de-a 68-a ediție a Eurovision Song Contest va avea loc în orașul Malmö din Suedia.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE