18.3 C
Chișinău

Poliția de Frontieră își va extinde flota de drone. Anunțul făcut de șeful IGPF, Ruslan Gălușca | VIDEO

Poliția de Frontieră își va extinde flota de drone de supraveghere și sistemul de doborâre a aparatelor de zbor folosite pentru activităţi ilegale. Despre asta Ruslan Gălușca, șeful instituţiei, a declarat la Europa Liberă, în podcastul „În esență”. În prezent, potrivit oficialului, flota Poliției de Frontieră numără în jur de 60 de drone și câteva sisteme anti-drone.

RUSLAN GĂLUȘCA, șeful Poliției de Frontieră: „Această cifră va fi extinsă, la sigur, pentru că în proiectele pe care le avem, şi în viziunile noastre, este ca fiecare patrulă a Poliţiei de Frontieră, care se află pe frontieră, să fie dotată cu câte o dronă. Această componentă nouă a Poliţiei de Frontieră deja îşi aduce şi rezultatele. Avem şi fixate mai multe încălcări, fixate, inclusiv şi depistate chiar şi canale de traversare ilegală cu ajutorul acestor sisteme”.

Totodată, Ruslan Gălușca a menționat că va fi extins și sistemul de doborâre a dronelor, deoarece cei cu interese ilegale la frontieră folosesc, la rândul lor, aparate de zbor pentru transportarea mărfurilor de contrabandă şi cercetarea terenurilor sau locurilor de aflare a patrulelor.

Șeful Poliţiei de Frontieră mai spune că, în acest sens, instituția și-a revizuit bugetul, dar are și o susținere bună în cadrul unor proiecte finanțate de parteneri externi. Gălușca a mai precizat că un alt obiectiv e să facă frontiera cât mai inteligentă, pentru a avea o rază de acoperire cât mai mare cu mijloace tehnice, astfel ca deficitul de personal, de circa 20%, să nu fie resimțit.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE