31.6 C
Chișinău

Dosarul de corupție și abuz, pornit pe numele procurorului care a instrumentat cazul Șor și Filat, a fost clasat

Ex-procurorul anticorupție Adriana Bețișor, care a instrumentat mai multe cazuri de rezonanță, inclusiv „furtul miliardului”, unul din dosarul lui Ilan Șor sau cel al ex-premierului Vlad Filat, scapă de dosarul penal pornit pe numele său fapte de corupere pasivă și abuz de putere. Decizia a fost luată de Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, scrie NewsMaker.MD.

Urmare a încetării procesului penal în privința Adrianei Bețișor, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a venit cu  mai multe precizări privind evenimentele care au urmat până și după trimiterea în judecată a dosarului.

Potrivit sursei citate, inițial acțiunile au fost examinate de Procuratura Anticorupție. În 2020, însă, aceasta a refuzat să pornească urmărirea penală în privința Adrianei Bețișor. Totuși, în martie 2021, procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, a anulat ordonanța de refuz și a dispus efectuarea investigațiilor de către procurorii PCCOCS. Între timp, avocatul fostului procuror a contestat actul Procuraturii Generale (PG), însă Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, i-a respins plângerea.

Prin urmare, potrivit PCCOC, la distanță de o lună, în septembrie 2021, procurorii au trimis dosarul spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Însă, în iunie 2022, susține sursa citată, în timp ce dosarul era în judecată, Curtea de Apel Chișinău a casat acea încheiere judecătorească, prin care a fost respinsă plângerea avocatului privind ordonanțele PG și a transmis cauza spre rejudecare.

La reexaminarea plângerii avocatului împotriva ordonanțelor PG, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a anulat în decembrie 2022 ordonanțele PG de investigare a fostului procuror. Procurorii PCCOCS au considerat neîntemeiată încheierea instanței și au contestat-o, considerând inclusiv faptul că competența de examinare a plângerii aparținea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care examina cauza în fond.

„Urmare a examinării recursului procurorului, Curtea de Apel Bălți în august 2023 l-a respins, încheierea fiind irevocabilă (fără ca să poată fi supusă căilor de atac). Menționăm, procurorul în cauză mai este învinuit și de comiterea infracțiunii de amestec în înfăptuirea justiției, acuzație care urmează a fi judecată de un alt complet de judecată din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, precizează PCCOCS.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE