31.6 C
Chișinău

Copila de 11 ani care a născut un bebeluș, se află într-o stare psiho-emoțională satisfăcătoare. Ce spun oamenii legii despre mersul anchetei si procesul identificării tatălui | VIDEO

Copila de 11 ani care a născut recent un bebeluș își continuă studiile, numai că o face de acasă și profesorii sunt cei care vin la ea. Despre aceasta ne-a spus procurorul care instrumentează cazul de viol în urma căruia fata de clasa a cincea a rămas însărcinată. Tot anchetatorul ne-a declarat că dosarul a fost expediat Procuraturii Generale, care va continua ancheta în cadrul căreia urmează a fi dispusă efectuarea unui test ADN pentru a se afla cine este tatăl copilul.

Procurorul care instrumentează cazul ne-a spun că nu știe din care raționamente s-a decis ca fata să-și continue studiile acasă, menționând doar că aceasta are acces la studii.

Am încercat să aflăm răspuns la această întrebare de la reprezentanții școlii în care învață copila, dar nici directorul și nici diriginta nu ne-au răspuns la apeluri.

ION ȚEȚCU, procuror: „Din câte cunosc este la domiciliu și are grijă de copil.
-Ea este la domiciliu, dar are acces la ore, adică vin profesorii la ea?
– Deci, din câte cunosc, da.
-Vin profesorii la ea acasă, nu merge ea la școală…?
– Probabil, da, da”.

Am întrebat anchetatorul ce acțiuni se întreprind pentru stabilirea identității tatălui bebelușului. Ion Țețcu ne-a spus că au fost dispuse toate expertizele judiciare necesare și relevante pe caz.

ION ȚEȚCU, procuror: „Eu, astăzi am prezentat către Procuratura Generală informații actualizate cu referire la acțiunile care au fost efectuate pe cauza penală care noi o avem în gestiune. Pe acest caz noi am dispus un șir de expertize judiciare și așteptăm rezultatele acestora, mai mult de atât avem audiate și un șir de persoane, deci investigațiile continuă în vederea stabilirii adevărului și inclusiv cauzele și condițiile care au favorizat sau de altfel au dus la comiterea acestei fapte”.

Tot azi, ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că fata a fost vizitată de către reprezentanții Centrului Republican pentru Asistență psihologică, care au raportat că aceasta este într-o stare psiho-emoțională satisfăcătoare.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Da, ei s-au deplasat într-adevăr, au discutat cu mama, au discutat cu fetița, au discutat cu alte persoane implicate. Din câte cunosc la această etapă este deschis un dosar penal care sperăm noi că o să aibă o finalitate și cei care se fac responsabili vor fi trași la răspundere. În paralel se oferă consultanți psihologică pentru fetiță, în general din raportul pe care l-am primit starea ei psihoemoțională este satisfăcătoare și din informația de care noi dispunem, din momentul în care cadrele didactice au aflat despre situația existentă s-a semnalat și la politie și la centrul medicilor de familie”.

Amintim că, despre cazul minorei care a rămas însărcinată la doar 10 ani s-a aflat la sfârșitul lunii ianuarie, când copila a născut o fetiță sănătoasă, prin operație de cezariană. Ulterior, s-a anunțat că fata ar fi fost abuzată de tatăl său vitreg, care a fost reținut.

Datele Biroului Național de Statistică arată că, în 2022, în țară au fost înregistrate 1500 de nașteri în rândul adolescentelor. Acum opt ani, o fetiță de 13 ani din centrul țării a devenit mamă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE