Pe o rețea de socializare a fost publicat un mesaj în care un chișinăuean este revoltat de comportamentul șoferilor care își parchează mașinile pe spațiile prevăzute pentru gazoane. Și mai mult decât atât, o fac în timpul sau după ploaie, transformând orașul într-o groapă de gunoi. Unii cetățeni, cu care am sta de vorbă, cer amenzi mai dure pentru șoferii neglijenți, în timp ce alții îi justifică. Direcția Generală Mobilitate Urbană asigură că face tot ce poate pentru a rezolva problema parcărilor, dar subliniază că acesta este un proces îndelungat. Potrivit șefului întreprinderei, Vitalie Mihalache, cea mai bună variantă în acest caz este majorarea amenzilor.
Revoltați de faptul că șoferii și-au parcat mașinile pe spaţiile verzi pline de noroi, locatarii unei curți din sectorul Rîșcani al Capitalei au sunat la Poliție. Unul dintre ei a scris despre asta pe pagina sa de socializare. Potrivit reclamanților, din cauza acestor încălcări, curtea lor se transformă într-o băltoacă.
Canal 5 a contactat Poliția din Chișinău ca să afle dacă conducătorii auto au fost sancţionaţi, dar nimeni nu a răspuns la apelurile și mesajele noastre. Între timp, potrivit alineatului 2 al articolului 238 din Codul penal, pentru parcare în loc neregulamentar șoferul riscă o amendă de la 900 la 1500 de lei şi patru puncte de penalizare.
După cum a aflat echipa noastră de filmare, acest caz nu este unic în Chișinău – aceeași situaţie poate fi surprinsă în multe alte curți din oraș, inclusiv în Centru, pe strada Tighina, unde un şofer, părăsind gazonul, a stropit cu noroi peretele unei case din apropiere.
Mulți chișinăuieni sunt revoltați de această atitudine şi consideră că un astfel de comportament ar trebui pedepsit aspru.
„E straşnic! Dezmăţ total. Asta fac oamenii-porci! Este vina șoferilor. Trebuie să existe un fel de autoconștientizare. Nu se poate aşa ceva. Du-te și parchează pe flori acasă sau în grădină pe cartofi, etc. E normal aşa ceva?”.
„- Nu este bine. Trebuie de îngrădit şi atât…
– Poate de ridicat amenzile?
– Nu, doar de îngrădit, astfel încât mașinile să nu intre și gata”.
Alți orășeni sunt siguri că vina nu este deloc a șoferilor, ci infrastructura insuficient dezvoltată.
„Deci, cine este vinovat este greu de spus. În primul rând șoferii, sunt și ei responsabili și nu sunt responsabili. Lipsa locurilor de parcare tot este o problemă destul de mare, adică orașul e mare, infrastructura este slabă, deci oamenii caută căi unde să-și lase automobilul pentru a-și rezolva întrebările”.
„Trebuie parcări normale. Nu avem locuri normale de parcare nicăieri în curtea noastră, așa că parcăm unde nimereşte”.
„Eu sunt șofer și știu perfect că atunci când trebuie să merg la piață, nici măcar nu încerc să merg aproape de ea – trebuie să las mașina departe. Sunt mai mult decât sigur că șoferul acestei mașini, de exemplu, își poate permite să plătească o amendă, în schimb să-și rezolve problema urgent”.
Cu problema parcării în locuri neautorizate, inclusiv în curțile blocurilor, ne-am adresat la Direcția Generală Mobilitate Urbană a orașului. Acolo ne-au spus că autoritățile Capitalei încearcă de mai mulţi ani s-o rezolve, dar asta nu scutește șoferii de responsabilitate, iar singura soluție în această situație este înăsprirea pedepsei pentru contravenienți.
VITALIE MIHALACHE, şeful Direcției Generale Mobilitate Urbană: „Vom îngrădi, dar trebuie să înțelegem că asta nu este o soluţie. Ca să îngrădim suplimentar spațiile verzi, trebuie să cheltuim bani suplimentari pentru că cineva încalcă legea. Pentru cei care încalcă legea există un răspuns: Poliția poate da amenzi. Şi cu cât Poliția va amenda mai des, cu atât oamenii își vor lua mai în serios responsabilitățile și drepturile pe care le au. În viitorul apropiat, ne propunem să elaborăm un regulament privind parcările și locurile de parcare din Chișinău, în paralel vom lucra la amenajarea locurilor de parcare pe carosabil, doar cu aplicarea vopselei”.
Vitalie Mihalache a precizat că lucrările vor începe în zona centrală a Chişinăului în următoarele două săptămâni. Potrivit acestuia, Direcția a primit 110 milioane de lei din bugetul orașului pentru amenajarea parcărilor în acest an.
De menționat că, potrivit autorităților orașului, în prezent, în Capitală sunt înmatriculate peste 260 de mii de vehicule.