După cinci zile de la declanșarea protestelor, fermierii au avut o întrevedere, cu șeful guvernului Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Președintele Parlamentului Igor Grosu a refuzat să participe la întrevedere, iar președintele Maia Sandu a declarat că nu a primit nici o solicitare din partea fermierilor. După aproape două ore de discuții referitor la problemele din ultimul timp, participanții au convenit să se reîntâlnească săptămâna viitoare la o altă întrevedere pentru a discuta mai detaliat. Până atunci, vehiculele protestatarilor rămân pe străzi și în apropierea punctelor de trecere a frontierei, fără a bloca trecerea.
Chiar în debutul întâlnirii, premierul i-a îndemnat pe fermieri să deblocheze urgent traseele și vămile.
DORIN RECEAN, prim-ministrul: „Eu vreau să vă spun că nu ajută să blocați drumurile și vămile. Ba din contra, dumnevoastră impuneți un cost și mai mare asupra agenților economici care plătesc taxe din care se plătesc subvențiile și ajutoarele, inclusiv în agricultură. Astă nu ajută cetățenii. Nu ajută rutele regulate de cetățeni sau oamenii care fac naveta, și care trebuie să facă sute de kilometri în plus, ca să traverseze. Eu v-am spus și anterior: asta nu va ajuta”.
Totodată, Recean și-a exprimat disponibilitatea să ajute fermierii și a declarat că statul ajută deja sectorul agricol în măsura posibilităţilor.
DORIN RECEAN, prim-ministrul: „Noi ajutăm domeniul agricol și vom continua să găsim și mai multe resurse ca să ajutăm domeniul agricol. Am făcut acest lucru și pe parcursul anului trecut, am început să facem acest lucru deja și la începul acestui an”.
La rândul lor, fermierii au spus că statul ar trebui să-i ajute pe fermieri cu fapte, nu cu vorbe, cum, în opinia lor, era până acum.
ALEXANDR SLUSARI, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”: „În doi ani acești agricultori au primit 200 milioane de lei. Asta o fost tot ajutorul de stat legat de multiple crize de care au fost afectați agricultorii. Pierderile, eu azi am luat special acest document care FAO a făcut la comanda Ministerului Agriculturii. Dacă să luăm fișa tehnologică care este indicată şi cu care domnul ministru a fost la Bruxelles, doar la grâu și la porumb după cheltuielile la hectar raportat la prețurile de comercializare la porumb şi grâu, pierderile numai la aceste două culturi sunt 6 miliarde de lei”.
Potrivit lui Alexandr Slusari, sunt necesare cel puțin 400 de milioane de lei pentru a face față crizei actuale și a desfășura lucrările de primăvară. În plus, fermierii așteaptă combustibilul gratuit promis din România.
Șeful guvernului și ministrul Agriculturii, după ce au ascultat cererile și propunerile fermierilor, au cerut timp pentru a le discuta și a încerca să găsească fondurile necesare.
Potrivit lui Vladimir Bolea, o parte din sumă ar putea fi alocată deja în viitorul apropiat.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „Este vorba de 500 de mii de lei, bani garantați 90% prin intermediyul ODA, care vor fi primiți de către agricultori ca și mijloace rulante. Bani cash flo, evident că este o sumă care vine să ajute agricultorii să poată să înceapă lucrările din primăvara anului 2023. Și evident că dobânda va fi subvenționată de Ministerul Agriculturii prin AIPA”.
După întrevedere, fermierii au decis să facă o pauză până marți, dar să lase utilajele pe acostamente și în apropierea punctelor de trecere a frontierei, dar fără perturbarea traficului.
ION PLĂMĂDEALĂ, președintele Asociației „Forța Fermierilor”: „Ei vor să se concentreze pe această garanție din partea ODA, adică pe asistență cu împrumuturile, astfel încât să putem obține credite rapid, dar asta este doar o mică parte din tot ceea ce avem nevoie”.
SERGIU STEFANCO, fermier: „Tehnica o să rămână pe marginea drumului, acolo unde este. Sperăm mâine să mai iasă așa cum au promis celelalte raioane să iasă în stradă. Până marți la ora 10.00 sperăm ca acele canistre pentru motorină să fie pline, să fie rezolvate problemele agricultorilor”.
Următoarea întâlnire a premierului, șefului Ministerului Agriculturii și fermierilor este programată pentru marți, la ora 10.00.
Amintim că, în 15 februarie, fermierii din șase raioane au blocat vama Leușeni, doar periodic lăsau transportul să treacă. După câteva ore, aceștia au deblocat-o doar pentru transportul curselor regulate. Fermierii vor motorina promisă din România și alocarea compensațiilor la fiecare hectar de porumb și floarea-soarelui, cultivate anul trecut. În caz contrar, spun că vor falimenta și nu vor putea începe lucrările de primăvară.
Ministrul Agriculturii a anunțat joi, că fermierii pot depune deja cererile la Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, pentru a primi bani din cele 50 de milioane de lei, alocate recent și care sunt destinate în mare parte agricultorilor din Cantemir și Cahul, care au semănat porumb, cultură afectată enorm vara trecută.