31.6 C
Chișinău

Fermieri din tot mai multe raioane se alătură protestelor: Unii din ei au venit în fața Parlamentului și ar urma să aibă o întrevedere cu premierul şi ministrul Agriculturii | VIDEO

Agricultorii din raioanele Hîncești, Leova, Căușeni, Nisporeni, Ungheni și Criuleni au blocat și astăzi vama Leușeni. Fermierii previn că nu vor lăsa pe nimeni să treacă până nu vor avea un dialog cu autorităţile. Ei susțin că așteaptă în continuare un dialog cu administraţia de vârf a ţării și chiar au venit la Parlament. La 13.00 aceştia sunt aşteptaţi la o întrevedere cu premierul şi ministrul Agriculturii.

Potrivit Serviciului Vamal, drumul de acces spre postul vamal Leușeni a fost blocat de fermieri aproximativ de la ora 9:00. Instituţia recomandă călătorilor să aleagă alte puncte de trecere a frontierei cu România. Şi agricultorii îi previn că nu vor lăsa pe nimeni să treacă până nu vor avea un dialog cu autorităţile.

„Vama Leuşeni blocată. Toţi băieţii pleacă la Parlament să cătăm acel dialog care lipseşte. Vă rog, înconjuraţi punctul vamal, astăzi nu va exista niciun filtru până nu avem dialog. Şi ne cerem scuze de la persoanele care le facem deranj”.

„Astăzi, cei din raionul Donduşeni, de la nord, agricultorii, s-au alăturat solidar agricultorilor de la Sud, Centru, şi am ieşit şi noi la un protest paşnic”.

În replică Poliţia a scris că regretă acțiunile unor producători agricoli, care cu nepăsare au abandonat tehnica agricolă pe traseul Leușeni, blocând astfel orice cale de acces.

Potrivit IGP, vineri dimineaţa a parvenit un apel la 112 de la un bărbat cu probleme cardiace, căruia i s-a făcut rău în punctul de trecere a frontierei.

Oamenii legii spun că Serviciul de urgență nu a reușit să ajungă la el, aşa că polițiștii le-au oferit suport asistenților medicali. Pacientul a fost dus de aceştia până la ambulanța care stătea blocată pe traseu la aproape 1 km de punctul de trecere a frontierei. Apoi el a fost transportat spre instituția medicală. Poliția s-a autosesizat pe acest caz, urmând să fie pornit un proces penal pentru îngrădirea accesului serviciului medical la acordarea ajutorului. În context, IGP aminteşte repetat persoanelor care de mai multe zile perturbează traficul pe traseul Leuşeni, prejudiciind activitățile cotidiene și cele economice ale cetățenilor că, acțiunile lor nu trebuie să afecteze dreptul oamenilor la libera circulație, dar mai ales la sănătate.

De cealaltă parte, fermierii spun că acces pentru ambulanță către vamă există și că tot ce se face este show.

„Circulă absolut tot, în afară de autocarele mari și camioane. A intrat ambulanța, a ieșit, în rest totul e show. Puteți să vă deplasați în vamă și să filmați, este intrare cât pe dreapta, cât pe stânga la ieșire. Dau 150 de procente nu 100. Circulația nu a fost blocată pentru micul trafic, e blocat traseul principal, dar este traseu prin câmp foarte bun”.

Între timp, fermierii au ajuns la Parlament şi au au cerut din nou o întâlnire cu administraţia de vârf a ţării. Vineri dimineaţa, Ministerul Agriculturii a anunţat pentru ora 13:00, o ședință dintre ministrul Vladimir Bolea, premierul Dorin Recean, producătorii de cereale și reprezentanții protestatarilor.

Joi, președintele Parlamentului a spus că nu va merge să discute cu fermierii care protestează. Igor Grosu a declarat în platoul TV8 că cel mai potrivit demnitar care ar trebui să meargă la întrevederi cu ei este ministrul Agriculturii, care a făcut foarte multe și face foarte mult pentru agricultori.

Mai mult, şeful Legislativului i-a îndemnat pe fermieri să renunțe la proteste și să se așeze la masa de discuții cu Vladimir Bolea. Iar premierul Dorin Recean, aflat joi, într-o vizită de lucru la Nisporeni, la doar câteva zeci de kilometri de vama Leușeni, nu a mers la protestatari, chiar dacă știa că este așteptat de aceștia.
Amintim că agricultorii din raioanele Hîncești, Leova, Căușeni, Nisporeni, Ungheni și Criuleni au blocat și joi, vama Leușeni.

După câteva ore, aceștia au deblocat-o doar pentru transportul curselor regulate. Fermierii vor motorina promisă din România și alocarea compensațiilor la fiecare hectar de porumb și floarea-soarelui, cultivate anul trecut. În caz contrar, spun că vor falimenta și nu vor putea începe lucrările de primăvară.

Ministrul Agriculturii a anunțat joi, că fermierii pot depune deja cererile la Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, pentru a primi bani din cele 50 de milioane de lei, alocate recent și care sunt destinate în mare parte agricultorilor din Cantemir și Cahul, care au semănat porumb, cultură afectată enorm vara trecută, a precizat ministrul.

El a adăugat că în total, din 2020 și până acum, fermierii au fost ajutați cu aproximativ șase miliarde de lei. Cu detalii la subiect revenim.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE