Examenele gimnaziale din opt raioane afla sub lupa Ministerului Educației. Următoarele teste se vor desfășura cu supraveghetori, având în vedere bănuielile ce planează asupra profesorilor de acolo că ar fi fraudat probele. Argumentul Ministerului Educației este că în acele școli există o discrepanță majoră între notele obținute la examenul gimnazial și cele de la bacalaureat.
Ministerul Educației a efectuat o analiză și a stabilit că elevii de clasa a IX-a au rezultate bune la probele de absolvire, însă primesc note mici la Bac, pe care potrivit regulamentului îl susțin în alte instituții de învățământ. Precizările au fost făcute de Dan Perciun, ministrul Educației care a precizat că localitățile vizate sunt Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina și Șoldănești.
Potrivit lui, acolo vor fi trimiși circa 400 de voluntari, care să monitorizeze examenele în 197 de instituții de învățământ.
DAN PERCIUN, ministrul Educației: „Simplu spus, am observat că în anumite raioane avem pondere mare a copiilor care obțin note foarte bune, între 8 și 10, la examenele din gimnaziu, în același timp, aceeași copii, în aceleși raione obțin rezultate extrem de mici la Bacalaureat”.
Pentru a evita repetarea situației, în raioanele enumerate vor fi trimiși voluntari care să monitorizeze testele ce urmează să le susțină elevii din clasele a noua. Printre observatori se vor număra studenți de la pedagogie și persoanele deja angajate în învățământ, iar recrutarea celor implicați în procesul de verificare a lucrărilor va începe în martie, a adăugat Perciun.
DAN PERCIUN, ministrul Educației: „Planificăm circa 400 de voluntari să se deplaseze în aceste 8 raione în fiecare zi de examene de clasa a 9-a pentru a se asigura cu privire la corectitudinea desfășurării probelor. Totodată, vom evalua centralizat lucrările într-o anumită proporție ca să excludem posibilitatea unor interferențe la nivel local și să ne asigurăm că evaluarea se desfășoară cu maximă corectitudine”.
Costurile pentru activitatea voluntarilor vor ajunge la circa un milion de lei, inclusiv transportul și alimentația și vor fi suportate anul acesta de către Agenția Germană de Dezvoltare.
Dacă inițiativa se va dovedi justificată, la anul cheltuielile ar putea fi suportate de bugetul de stat, a mai adăugat ministrul Educației. Amintim că, anterior, ministrul Educației și Cercetării a anunțat că circa 200 de voluntari vor monitoriza corectitudinea desfășurării examenelor de clasa a IX-a în anul 2024. Examenele de absolvire a gimnaziului se vor desfășura în perioada 3 – 13 iunie.