4.2 C
Chișinău

Asociația Judecătorilor solicită CSM să recunoască atacurile la adresa independenței justiției și să ia măsuri pentru protejarea statului de drept | VIDEO

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a făcut apel la Consiliul Suprem al Magistraturii să fie atent la atacurile reprezentanților puterii asupra sistemului judiciar și să exprime o poziție oficială. Apelul a fost făcut în legătură cu declarațiile recente ale premierului Dorin Recan, care, potrivit Asociației, reprezintă un atac la adresa independenței justiției. CSM a declarat pentru Canal 5 că își va expune poziția cu privire la această problemă mai târziu, iar purtătorul de cuvânt al guvernului nu a răspuns încă solicitării noastre de a oferi un comentariu.

Asociația Judecătorilor a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să constate oficial atacurile la adresa independenței justiției și să ia măsuri pentru a apăra principiile statului de drept și independența sistemului judiciar. De asemenea, s-a solicitat CSM-ului să pună în discuție aceste probleme la întâlnirile cu partenerii de dezvoltare și să solicite sprijin în protejarea independenței justiției în Republica Moldova. În aceeași ordine de idei, s-a cerut CSM-ului să faciliteze un cadru de dialog între puterile statului pentru a asigura respectarea principiilor separației puterilor și independenței judiciare.

Asociația Judecătorilor spune că a depus acest demers în urma recentelor declarații ale prim-ministrului Dorin Recean, care, citat, „pot fi interpretate ca atacuri la adresa independenței judiciare. Aceste comentarii, exprimate public în cadrul discursurilor sale, inclusiv în cel mai recent din 14 februarie, subminează principiul separației puterilor în stat și afectează grav principiul independenței judiciare”, consideră organizaţia.

În opinia Asociaţiei, care reprezintă peste 200 de judecători, acțiunile premierului „contravin angajamentelor Republicii Moldova față de principiile statului de drept și independența sistemului judiciar, esențiale pentru funcționarea unei democrații sănătoase și a unei societăți echitabile”.

Organizaţia reiterează necesitatea ca toți actorii statului, inclusiv Executivul, să respecte aceste principii fundamentale, să asigure un dialog constructiv și să evite orice formă de presiune sau interferență care ar putea afecta imparțialitatea și eficacitatea justiției. „Considerăm că este esențial pentru democrația noastră să protejăm independența judiciară de orice tentativă de influență nejustificată sau presiune politică.

Asigurarea unei justiții imparțiale și eficiente este fundamentală pentru încrederea cetățenilor în instituțiile statului și pentru protecția drepturilor și libertăților fundamentale”, se spune în demers.

Amintim că Dorin Recean a declarat miercuri, că „va continua să informeze cetățenii Republicii Moldova despre deciziile judecătorilor care afectează statul.” Astfel a comentat prim-ministrul nemulțumirile magistraţilor care susțin că politicul se implică prea mult în domeniul justiției. Oficialul a mai spus că nu vede în asta o tensiune dintre justiţie şi politic.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: „Nimeni, nimeni, dar mai ales judecătorii, procurorii, care sunt în ierarhia aplicării legii, să nu comită ilegalități, să nu fie corupți, să nu aprobe decizii care afectează statul Republicii Moldova, bugetul Republicii Moldova. Eu, personal, voi continua să îmi îndeplinesc datoria mea de prim-ministru, să informez cetățenii Republicii Moldova despre deciziile care afectează statul Republica Moldova, despre deciziile care afectează fiecare cetățean din această țară”.

Anterior, Dorin Recean a criticat în mod direct şi repetat mai multe magistrate de la Curtea de Apel şi Judecătoria Chişinău, criticând deciziile lor în cazurile legate de frauda bancară, furtul miliardului şi excluderea din cursa electorală a candidaților Partidului „Șansă”. Consiliul Superior al Magistraturii s-a arătat atunci îngrijorat de afirmaţiile premierului.

Canal 5 a solicitat un comentariu la demersul Asociației Judecătorilor de la membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun. Acesta a răspuns că CSM se va întruni pentru a discuta adresarea, ulterior va fi prezentată poziţia oficială. Am cerut o reacţie și de la purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, dar acesta nu ne-a răspuns deocamdată la apeluri şi mesaje.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE