31.6 C
Chișinău

Ar fi comis abuz de putere și fals în acte publice: PA confirmă că a pornit o cauză penală în privinţa unor angajați ai CNA, în baza plângerii depuse de judecătorul Alexei Paniș | VIDEO

Procuratura Anticorupţie a confirmat că a pornit o cauză penală în privinţa unor angajați ai CNA, în baza plângerii depuse de către judecătorul Alexei Paniș. Acesta susține că angajații Centrului Național Anticorupție ar fi comis abuz de putere și fals în acte publice. Solicitaţi de Canal 5, reprezentanţii CNA au refuzat să comenteze subiectul.

Procuratura Anticorupţie a declarat, pentru TV8, că urmărirea penală, în cadrul căreia verifică acțiunile unor angajați ai CNA, a început în 11 ianuarie, „în temeiul bănuielii rezonabile de fals în acte publice”, în baza plângerii depuse de către judecătorul Alexei Paniș.

Se menţionează că la moment, examinarea cauzei vizate este la o etapă incipientă, grupul de urmărire penală efectuând acțiuni necesare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Procuratura Anticorupţie nu a putut da mai multe date, argumentând că ar prejudicia mersului anchetei.

Solicitată de Canal 5, purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi, a declarat că nu comentează cauză penală în privinţa unor angajați ai instituţiei.

În luna noiembrie, magistratul Judecătoriei Chișinău cu sediul la Rîșcani, Alexei Paniș, a solicitat Procuraturii Generale să tragă la răspundere mai mulţi angajați ai Centrului Național Anticorupție.

Paniș susține că angajații CNA ar fi comis abuz de putere și fals în acte publice.

Anterior, Centrul Național Anticorupție a menționat că există diferențe între veniturile declarate și proprietățile obținute de Alexei Paniş. Autoritatea Națională de Integritate a confirmat ulterior că veniturile lui Paniş depășesc cheltuielile lui. Totuși, președintele Maia Sandu i-a respins candidatura sa pentru funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani, întrucât „există dubii cu privire la integritatea și legalitatea unor decizii pe care el lea luat în calitate de magistrat”.

Alexei Paniș a devenit cunoscut după ce în 2021, a dispus ca Vladislav Clima să fie repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Asta după ce în 28 mai, Maia Sandu a anulat decretul prin care Clima a fost numit în acest post. Clima a dat-o în judecată pe șefa statului și a fost repus în funcție, prin decizia lui Paniș.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE