9.4 C
Chișinău

Șeful APOTA: Protestele transportatorilor se vor opri numai atunci când legislația noastră va corespunde celei europene | VIDEO

Transportatorii au protestat astăzi în fața clădirii Guvernului. Evenimentul a fost organizat de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto. Manifestanții sunt împotriva modificărilor la Codul Transporturilor Auto, care au fost făcute Ministerul Infrastructurii.

Potrivit organizatorilor, la acțiune au participat aproximativ 150 de transportatori. Din cauza protestului, traficul în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău a fost parţial restricţionat. Șoferii adunaţi sunt nemulțumiți de modificările la Codul transporturilor rutiere elaborate de Guvern.

„- Autoritățile spun că ar trebui să creaţi condiții mai bune.
– Da ce fel de condiții?
– Uitați-vă ce mașină aranjată, am dat un cârd de bani. Uitați-vă, ce vreţi: televizoare, feţe frumoase, toate celea aici este. Să mai torn şi altceva, înţelegi? Noi ne străduim, mașina e a mea. Toţi băieţii cu mașinile lor. Şi se străduie toţi să fie ceva mai bine. Ca să urce omul şi să-i pară bine. Te-au suit o doamnă, o domnişoară, se aşează frumuşel pe un scaun bun, frumuşel muzică, cald, bine”.

„Intervalul între maşini să fie 15 minute, şi aşa nu sunt călători”.

„Ieri am venit cu trei, am plecat cu patru. Încă dacă pleci cu 10 și vii cu 10, încă, ştiţi, acoperim măcar motorina, da aşa e straşnic”.

Șeful Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a spus că protestatarii vor înainta trei cerinţe autorităților, care se referă la intenția Ministerului Infrastructurii de a elimina limitările de oră pentru cursele internaționale și reducerea intervalului până la 15 minute pentru cele naționale.

OLEG ALEXA, preşedintele Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto: „Prima ţine de rutele interne. Adică, ținând cont de fluxul de pasageri, de necesitatea la ce intervale, pentru că satele nu au nevoie de două-trei mașini la ora șapte dimineața. Satelor le trebuie o mașină la 7.00, alta la 12.00, a treia la 15.00, dar aşa ceva nu este. A doua problemă este că la rutele internaționale au anunțat liberalizarea și doar au făcut mai rău, iar în ceea ce privește liberalizarea, nu au făcut nimic”.

Deputatul PAS Radu Marian a răspuns cerinţelor înaintate de transportatori pe canalul său Telegram.

„Facilităm concurență sănătoasă și mai multe opțiuni de deplasare pentru călători. Ajutăm primăriile și primarii să ofere transport locuitorilor. Reducem birocrația! Operatorii de transport rutier pot spune ”adio” foii de parcurs, aceasta fiind exclusă din lista documentelor de strictă evidență. Fiscalizăm și digitalizăm transportul rutier: e-bilet, egps și e-routing. După expirarea termenului de autorizație care durează 8 ani, operatorii de transport auto vor putea să mai activeze încă 4 ani – dacă vor întruni criteriile prestabilite care vor fi reglementate de Guvern. (…) Desigur, fiecare are dreptul la protest și noi vom analiza atent revendicările”, a scris deputatul PAS.

Iată cum a comentat aceste acuzații şeful Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa.

OLEG ALEXA, preşedintele Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto: „Nu pot decât să-i răspund lui Radu Marian că suntem deja în februarie, iar el a promis că în această lună va fi deja legea care va implementa în legislația noastră reglementările europene în domeniul transporturilor, așa că trebuie să-l întreb pe Radu Marian unde este această lege, și de îndată ce legislația noastră va corespunde celei europene, protestele noastre se vor opri”.

Amintim că în noiembrie, transportatorii rutieri au organizat în Piața Marii Adunări Naționale mai multe proteste împotriva proiectelor de modificare a Codului transporturilor rutiere elaborate de Ministerul Infrastructurii.

Aceștia au menționat că, de exemplu, eliminarea limitărilor de oră pentru cursele internaționale și reducerea intervalului până la 15 minute pentru cele naționale, precum şi anularea reînnoirii automate a licenţei de traseu, va duce la oprirea a 80% din circulație și va face munca neprofitabilă în cele mai populate zone ale țării. În plus, transportatorii cred că proiectul de lege va permite preluarea rutelor de la transportatorii existenți. La rândul său, ministrul Infrastructurii Andrei Spînu menționa atunci că transportatorii nu doresc să participe la dezvoltarea infrastructurii de transport și să investească în unități mai moderne.

”Ei au o singură propunere, să rămână totul pe vechi”, declara atunci oficialul. „Cei care au anunțat protestul trebuie să explice exact ce vor, așa cum a fost nu mai merge”, a spus Spînu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE