31.6 C
Chișinău

„Prin denunțarea acordurilor cu CSI, Parlamentul ne îngroapă viitorul”. Reprezentanții Partidului Renaștere au organizat un protest și au defilat în cadrul unui „cortegiu funerar” | VIDEO

Reprezentanți și susținători ai Partidului Renaștere au organizat un protest lângă clădirea Parlamentului. Aceștia au cerut demisia actualului guvern și au manifestat pentru participarea Republicii Moldova la evenimentele din cadrul Comunității Statelor Independente. Protestatarii au organizat un așa-zis „cortegiu funerar” ca semn că denunțarea acordurilor cu CSI, în opinia lor, ”îngroapă viitorul republicii”.

Manifestanții Partidului Renaștere care au defilat prin oraș în cadrul unui „cortegiu funerar” ţineau pancarte cu sloganuri „Jos PAS”, „Rușine”, „Comunitatea – calea spre prosperitate”, „Ieșirea din CSI – colapsul economiei.”

IURI VITNEANSCHI, membrul partidului „Renaștere”: „Am venit aici, la Parlamentul Republicii Moldova, cu un sicriu simbolic și jerbe de flori ca să demonstrăm că actualul Legislativ prin denunțarea acordurilor cu CSI, ne îngroapă viitorul”.

VASILE BOLEA, membrul partidului „Renaștere”: „Este un recviem sau o acţiune de protest care arată nemijlocit acele acțiuni care le întreprinde acesată guvernare deja pe parcursul ultimilor trei ani. Deja avem 67 de acorduri în cadrul CSI care au fost denunţate. Și oare acest lucru ne aduce nouă, Republicii Moldova, cetățenilor noştri un beneficiu? Evident că nu”.

Protestatarii au cerut guvernării să demisioneze și să înceteze denunțarea acordurile în cadrul CSI.

ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputat neafiliat: „Suntem împotriva înmormântării noastre, a viitorului nostru, țării și economiei noastre. Partidul Renaștere luptă și va continua să lupte pentru viitorul nostru, pentru legături mai strânse cu Uniunea Euroasiatică, cu CSI, pentru că viitorul nostru este doar cu principalii noștri parteneri”.

Am contactat oficialii guvernamentali pentru comentarii. Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas, ne-a spus că formațiunea politică nu comentează acțiunea.

Amintim că, în 15 februarie, deputații au denunţat în primă lectură încă trei acorduri cu CSI privind cooperarea militaro-politică. În special, Acordul cu privire la principiile asigurării Forțelor Armate ale statelor Comunității cu armament, tehnică, mijloace materiale, organizării activității de producție a întreprinderilor de reparații și lucrărilor de cercetări științifice și experimentale de construcție, Acordul privind Grupurile observatorilor militari și Forțele Colective de menținere a păcii în CSI, Acordul statelor membre ale Comunității privind colaborarea în scopul asigurării tehnicomateriale a structurilor competente în domeniul combaterii terorismului și altor forme violente de manifestare a extremismului.

După cum se precizează în nota explicativă a Ministerului Apărării, denunțarea acordurilor reiese din lipsa de aplicabilitate și actualitate a acestora, precum și din faptul că Republica Moldova nu interacționează în domeniile politico-militare în cadrul CSI. Pentru denunțarea acordurilor au votat deputații PAS și un parlamentar neafiliat.

După cum a declarat deputatul PAS, Doina Gherman, în decembrie, la Exclusiv TV, până la sfârșitul anului 2024 autoritățile moldovenești intenționează să se retragă din mai toate acordurile semnate în cadrul CSI.

Ea a mai spus atunci că „dacă reziliem aceste acorduri, vom fi eliberați de plățile aferente. Asta nu înseamnă că nu avem alte acorduri bilaterale cu țările membre ale CSI. Vedem că timp de 30 de ani, chiar dacă era un acord semnat, nu am beneficiat niciodată de el”, a spus Gherman.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE