Majoritatea parlamentară PAS a respins mai multe propuneri ale deputaților din opoziție. Nu a fost acceptată cererea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor privind audierea ministrului Apărării despre radarul procurat din Franța care nu a putut detecta drona căzută recent la Etulia. Nici alte două demersuri ale deputaților independenți aleși pe listele partidului interzis Șor nu au fost votate de către deputații PAS pentru a fi incluse în ordinea de zi.
Joi, la ședința Parlamentului, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Adrian Albu a cerut audierea lui Nosatîi și explicații despre faptul că sistemul nu a avut capacitatea să detecteze drona.
ADRIAN ALBU, deputat BCS: „Să-l invităm pe domnul Nosatîi, să ne explice de ce acest radar nu a fost în posibilitate de a depista această dronă. Am auzit de la unii colegi că încă nu a fost reglat acest radar ca să activeze, dar noi știm că un radar modern timp de 15 minute deja poate fi în activitate. Am citit specificația în cauză și interesant e faptul că este pentru altitudini joase și altitudini mijlocii, de la 200 de metri până la 5000 de metri. Drona trebuia să fie depistată cu ușurință. Totodată, premierul Recean a declarat că mai e nevoie de cheltuirea la un miliard de euro să mai procurăm radare de genul dat”.
Amintim că, miercuri, ministrul Apărării a declarat că, sistemul de supraveghere a spațiului aerian, procurat recent din Franța cu 14 milioane de euro, nu a putut detecta drona căzută recent în comuna Etulia, care avea 50 de kilograme de explozibil. Iar despre faptul că pentru astfel de situații este nevoie de un alt radar, a menționat premierul Dorin Recean.
ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Radarul este funcționabil își îndeplinește misiunea în conformitate cu capacitățile și caracteristicile tactico-tehnice.
– A fost observată sau nu această dronă că cade pe teritoriul țării noastre?
– Această dronă a căzut la câțiva kilometri doar de teritoriul R.Moldova, la o altitudine mică, respectiv noi nu am văzut”.
DORIN RECEAN, premier: „Pentru ca să putem să avem o acoperire totală și pentru rachete de diferite tipuri dar și pentru drone care zboară la diferite altitudini avem nevoie de o investiție de câteva miliarde de euro”.
Propunerea lui Adrian Albu a fost respinsă de către majoritatea parlamentară PAS.
ANDRIAN CHEPTONAR, deputat PAS: „Îl invit să meargă la curatorii săi, să meargă la Putin săl întrebe ce căuta această dronă în preajma hotarelor Republicii Moldova, a cui este ea. Ea mergea să omoare ucraineni nevinovați. Întrebarea Dvs., domnule deputat, trebuie să fie în adresa stăpânilor formațiunii pe care o reprezentați și nu în adresa Guvernului Republicii Moldova. Iar, despre necesitatea de achiziționa un mijloc tehnic care să supravegheze spațiul aerian al R Moldova, acesta a fost necesar după ce 30 de ani apărarea R. Moldova a fost distrusă, ignorată totalmente de toate guvernările”.
De asemenea, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, inclusiv jurnalista Natalia Davidovici, nu au dorit să organizeze audieri parlamentare cu participarea membrilor Comisiei Situații Excepționale, Consiliului Audiovizualului, SIS, privind închiderea a 12 posturi de televiziune de opoziție și a zeci de portaluri de informare. Inițiativa a fost propusă de parlamentarul independent Vadim Fotescu, ales pe listele Partidului interzis ȘOR.
VADIM FOTESCU, deputat independent: „În legătură cu atacurile fără precedent asupra libertății presei, prin închiderea a 12 posturi tv și zeci de site-uri web, prin decizii dubioase. Propunem, de asemenea, să invităm reprezentanții societății civile din domeniu mass-media, dar și ambasadorii acreditați în Moldova, pentru a fi prezenți la aceste audieri care se referă la democrația din Republica Moldova”.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Supun votului inițiativa domnului Fotescu, rog inițiem procedura de vot. Rezultatul, vă rog”.
Fără a-și expune poziția asupra demersului lui Fotescu, 48 de deputați PAS au votat împotrivă, iar 9 dintre ei nu au votat. Pentru au ridicat mâinile 24 de legislatori ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, independenți și neafiliați.
Anterior, autoritățile au anunțat că, au suspendat licența pentru cele 12 televiziuni pentru că Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate și a mass-media, prin dezinformare vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie și să destabilizeze țara.
Și propunerea deputatului independent, Marina Tauber care a cerut audierea Procuraturii Generale în cazul dosarului penal privind contractul încheiat între Moldovagaz și Gazprom în anul 2021, semnat de ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, a fost respinsă de către aleșii din PAS.
MARINA TAUBER, deputat independent: „Audierea procurorului general interimar domnul Ion Munteanu în legătură cu un caz ieșit din comun legat de investigarea penală a tranzacțiilor și achiziții de gaze naturale cu prejudicierea statului și cetățenilor cu zeci de milioane de euro. Domeniu care a fost gestionat și schemă în care a fost implicat ministrul Andrei Spînu”.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Supun votului inițiativa grupului politic organizat. Inițiativa a întrunit 25 de voturi”.
Miercuri, ministrul Infrastructurii de reiterat pentru jurnaliști că nu are nimic de ascuns despre acel contract, respingând acuzațiile care i se aduc.
ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Eu, unica ce știu este că dosarul este din 2022 și pentru mine este foarte straniu că Procuratura discută despre acest dosar peste 2 ani, toate întrebările pe acest dosar mergeți la Procuratură, întrebați-i, eu repet că, nu am nimic de ascuns, toată informația este deja publică”.
Contactat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru ne scris într-un mesaj că, Procuratura infirmă autenticitatea actului procedural care a fost publicat pe rețelele de socializare. O cauză penală aferentă legalității procesului de procurare a gazelor naturale a fost pornită încă la 29 aprilie 2022, iar careva persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit nu sunt.
Urmărirea penală este în desfășurare, fiind întreprinse măsuri pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cazului. Procuratura Generală nu va oferi comentarii la fiecare informație provenită din surse anonime, care nu se supun reglementărilor legale.
Vă îndemnăm să vă documentați din surse credibile, ne-a scris Violina Moraru în mesajul expediat.