31.6 C
Chișinău

Audieri la CC, pe fundalul a două proteste și chiar o încăierare între participanți. Evghenia Guțul: „Locuitorilor Găgăuziei trebuie să fie auziți, dar nu lipsiți de finanțe” | VIDEO

Curtea Constituțională a continuat să examineze solicitarea Adunării Populare a Găgăuziei și a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor privind constituționalitatea modificărilor la Codul Fiscal ce vizează rambursare TVA către întreprinderile care își desfășoară activitatea în regiune, din bugetul autonomiei găgăuze și nu din caznaua statului. O decizie în acest sens urma să fie pronunțată astăzi. Totuși, la propunerea judecătorului Nicolai Roșca, s-a decis revenirea asupra examinării cererii în fond, în legătură cu apariția unor noi circumstanțe, mai exact a calculelor prezentate de către părți. Audierile au avut loc pe fundalul a două proteste, iar, la un moment dat, a avut loc chiar o încăierare între participanți. O nouă ședință a Curții Constituționale pe acest caz a fost stabilită pentru 22 februarie.

Nicolae Roșca și-a explicat propunerea, care a fost susținută de alți judecători ai Curții Constituționale, prin faptul că părțile au prezentat argumente absolut contradictorii care necesită clarificări.

NICOLAE ROŞCA, membrul Curții Constituționale: „Reprezentanții Guvernului și ai Parlamentului au prezentat anumite date, potrivit cărora rezulta că UTA Găgăuzia ar fi fost favorizată și modificarea contestată ar echilibra într-o anumită măsură situația. Documentele care le-a prezentat doamna Doiceva, deși se referă la alte argumente, la alte cifre care sunt, dar o serie de documente care încearcă să spună că de fapt autonomia este defavorizată. Adică, opiniile sunt atât de contradictorii, încât niciun efort nu permite ca să găsim un punct de conciliere”.

Judecătorul Nicolae Roşca a propus o expertiză financiareconomică. În acest caz părțile vor putea adresa întrebări experților. Următoarea ședință a Curții Constituționale este programată pentru 22 februarie.

Vicepreședintele Adunării Populare din Găgăuzia, Gheorghi Leiciu, a specificat pentru Canal 5 principalele puncte ale sesizării depuse la Curtea Constituțională.

GHEORGHI LEICIU, vicepreședintele Adunării Populare din Găgăuzia: „La adoptarea acestei legi de modificare a Codului Fiscal, Parlamentul nu a ținut cont de statutul autonomiei și de independența financiară a acesteia. Doi. Legea a fost aprobată cu numeroase încălcări procedurale, care ar fi împiedicat adoptarea unui act ilegal, neconstituțional, dacă Parlamentul ar fi luat în calcul şi necesitatea efectuării unui studiu economic, a unei analize a consecințelor aprobării acestei legi. Și, în al treilea rând, declarația despre presupusa oportunitate a adoptării acestei legi pentru restabilirea echităţii sociale și fiscal-bugetare, nu corespunde realității. De fapt, acest lucru a fost stabilit inclusiv pe baza datelor statistice furnizate de BNM”.

După ședința Curții Constituționale Canal 5 a solicitat un comentariu de la reprezentantul Ministerului Finanțelor, Natalia Scliaruc, dar aceasta a refuzat să ne răspundă la întrebări. Dar la şedinţa CC ea a remarcat că amendamentele se bazează pe principiile echității în relația dintre bugetul național și cel al Găgăuziei.

Audierea a avut loc pe fundalul unui miting împotriva modificărilor aduse legislației fiscale, care au legătură cu autonomia.

Printre cei veniți la Chișinău era și bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul. Mai mulți oponenţi au încercat să perecliteze acțiunea. Ei strigau şi făceau zgomot cu mijloace tehnice, iar unul dintre aceştea ţinea o pancartă cu un slogan ofensator adresat poporului găgăuz.

EVGHENIA GUŢUL, bașcanul Găgăuziei: „Am venit aici pentru a-i sprijini pe colegii noștri, deputații Adunării Populare, pe șeful Direcții Generale Finanțe, care apără dreptul locuitorilor Găgăuziei de a fi auziți, pentru ca găgăuzii să nu fie lipsiți de finanțe”.

La un moment dat, între participanții celor două acţiuni au izbucnit altercaţii.

Poliția a fost nevoită să intervină. Persoanele venite din Găgăuzia și-au exprimat regretul că mitingul pașnic nu s-a lăsat fără incidente.

„Păcat că vor să ne divizeze în comunități mici ca să ne conducă mai ușor. Dar astăzi pot spune cu deplină responsabilitate că Găgăuzia este probabil un exemplu cum să te uneşti, cum poţi trăi în prietenie, prin unitate să atingi obiective și rezultate mari. Este probabil un exemplu pentru întreaga Republică Moldova”.

Canal 5 a întrebat Inspectoratul General al Poliției ce măsuri au luat oamenii legii privind sloganurile ofensatoare care au răsunat la miting și altercaţiile de lângă sediul Curții Constituționale. Purtătorul de cuvânt al IGP, Diana Fetco, a spus că Poliția a documentat toate acțiunile și, în același timp, a clarificat că în acest moment nu sunt plângeri din partea persoanelor care au fost jignite de aceste sloganuri.

Amintim că, în octombrie, Parlamentul a aprobat modificări la Codul Fiscal, conform cărora rambursarea TVA-ului plătit de întreprinderile din Găgăuzia se face din bugetul autonomiei, și nu din cel de stat, așa cum a fost aproape 20 de ani. Parlamentul a anulat prevederea introdusă în 2004, conform căreia agenții economici din Găgăuzia plăteau TVA la bugetul local, iar în cazul exportului de mărfuri primeau o rambursare de la bugetul central. În cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept compensație depășește suma veniturilor bugetare, diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.

Aceste modificări au intrat în vigoare la 1 noiembrie 2023. Reprezentanții autonomiei susțin că acest lucru va lipsi bugetul local de o parte semnificativă a veniturilor, mai ales că din cauza bugetului care are mai multe nivele, va trebui să returneze mai mult decât au primit.

În plus, unii agenți economici și-au schimbat adresa juridică în urma acestor modificări. Adunarea Populară spune că introducerea modificărilor mai devreme de șase luni înainte de intrarea lor în vigoare încalcă legea. Reprezentanții Guvernului au răspuns anterior că legea permite acest lucru în unele cazuri.

Anterior, autorul inițiativei legislative, deputatul PAS Radu Marian, a declarat că această decizie va restabili dreptatea.

„Dacă colectați TVA de la agenții economici, atunci fiți amabili și participați la restituirea acestor taxe. Fiecare cetățean al Republicii Moldova merită acces egal la resursele publice”, a spus atunci deputatul PAS. Reprezentanții Găgăuziei consideră că autonomia, datorită statutului său special, nu poate fi echivalată cu un raion sau localitate.

Potrivit calculelor Comitetului Executiv al Găgăuziei, pentru restituirea TVA-ului din bugetul autonomiei, în 2024 sunt necesari peste 200 de milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE