31.6 C
Chișinău

Agricultorii au deblocat vama Leușeni doar pentru transportul curselor regulate, iar ministrul Bolea a anunțat cât timp au fermierii pentru a cere partea din cele 50 de milioane de lei | VIDEO

Agricultorii din raioanele Hîncești, Leova, Căușeni, Nisporeni, Ungheni și Criuleni au blocat și astăzi vama Leușeni. După câteva ore, aceștia au deblocat-o doar pentru transportul curselor regulate. Fermierii susțin că așteaptă în continuare un dialog cu șefa statului Maia Sandu, speakerul Parlamentului și prim-ministrul și menționează că revendicările lor au fost vociferate public. Ei vor motorina promisă din România și alocarea compensațiilor la fiecare hectar de porumb și floare soarelui, cultivate anul trecut. În caz contrar, spun că vor falimenta și nu vor putea începe lucrările de primăvară. Între timp, ministrul Agriculturii a anunțat într-un briefing de presă că agricultorii pot depune de astăzi cererile la Agenția pentru Intervenție și Plăți pentru Agricultură, pentru a primi bani din cele 50 de milioane de lei, alocate recent și care sunt destinate în mare parte agricultorilor din Cantemir și Cahul, care au semănat porumb, cultură afectată enorm vara trecută, a precizat ministrul.

Fermierii au anunțat că au deblocat vama doar pentru rutele regulate, pentru a nu crea incomodități pasagerilor. Protestele au avut loc astăzi și în raioanele Cahul și Cantemir, dar și în vama Oancea, care, între timp, la fel a fost deblocată ca și zona centurii din orașul Fălești, dar și vama Costești-Stânca, accesul spre care la fel fusese oprit de tractoare.

„- 15 februarie, vama Leușeni, Vadim!
– Serioja!
– Da!
– Se aude la Nisporeni, i-a sună-l și întreabă-l, se aude la Nisporeni?
– Aha, dăi, dăi!
– Sună-l și întreabă-l se aude la Nisporeni? Recean este la Nisporeni, băieții o dau cu (….) să fie auziți”.

Totuși, unul dintre agricultori, Sergiu Ștefanco, a declarat într-o intervenție live pe o rețea de socializare că fermierii sunt disperați și vor aștepta în continuare ca autoritățile să meargă să discute cu ei. Rămâ pe loc și fermierii adunați în raioanele Orhei, Rezina, Telenești, Criuleni.

SERGIU ȘTEFANCO, agricultor: „Dacă acum ar veni președintele țării, președintele Parlamentului, prim-ministrul, unul din ei dacă ar veni și ar spune că mâine aveți întâlnire, ședință deschisă la care să fie invitată toată presa, să fie transmis în direct ca să vadă toată societatea ce vrem noi, imediat se deblochează vama și tractoarele rămân pe margine. Cerințele noastre sunt făcute publice de doi ani de zile, ministrul Bolea știe problemele, prim-ministrul știe, doamna președintă știe, președintele Parlamentului știe”.

Șeful Cabinetului de miniștri a declarat ieri că Guvernul a alocat bani în sectorul agricol și a făcut apel la fermierii-protestatari să respecte drepturile tuturor cetățenilor, atunci când protestează. Potrivit lui, problemele din sector vor fi rezolvate, dar gradual și țintit.

Iar astăzi, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a anunțat întrun briefing de presă că agricultorii pot depune dosarele la AIPA pentru compensații. Acesta a explicat cum fermierii pot beneficia și de ajutorul de 50 de milioane de lei din partea Uniunii Europene.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „În Monitorul Oficial a fost publicată hotărârea de Guvern despre alocarea de 50 de milioane de lei, suport pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023. Acest lucru înseamnă că, începând cu ziua de astăzi, în timp de 20 de zile lucrătoare, adică până în data de 13 martie inclusiv, agricultorii din Republica Moldova din raioanele care au avut de suferit de seceta din vara anului 2023 și cei șapte agenți economici din raionul Edineț, sunt așteptați pentru a depune dosarele la AIPA și pentru a-și primi banii și acest tip de ajutor”.

Totodată, ministrul Agriculturii a negat informațiile că toți fermierii ar fi plecat de la întâlnirea cu el, explicând că în sală au rămas oameni cu care a stat de vorbă.

Cu o reacție la revolta fermierilor a venit și deputatul PAS, Radu Marian. Într-o emisiune la postul de televiziune TVR Moldova, acesta a spus că în ultimul timp, guvernarea a fost cea care i-a ajutat cel mai mult.

RADU MARIAN, deputat PAS: „În ultimii doi ani și jumătate trei am alocat ca și subvenții aproape 6 miliarde de lei pentru domeniul agriculturii. Subvenționarea pe an a crescut practic de 4 ori. Anul trecut am alocat 2 miliarde de lei și au mai fost anul trecut niște revendicări, am venit cu un suport suplimentar de aproximativ 200 de milioane pentru cei afectați de secetă. Deci, s-au alocat aproximativ 70 de euro per hectar pentru cei afectați.  Ceea ce nu mi se pare mie corect este ca 4-5 agenți economici dintr-o singură asociație să blocheze o întreagă economie”.

Drept răspuns, Alexandru Slusari, director executiv al Asociației ”Forța Fermierilor” l-a îndemnat pe Radu Marian să nu opereze cu minciuni și cifre eronate.

„Nu ați dat voi 6 miliarde subvenții. Fă calcul din august 2021 pentru bugetul modificat pentru 2021 și bugetele 2022-2023 și ai să vezi că sunt puțin peste 4 miliarde lei în 2,5 ani, pe care i-ați alocat în cadrul acestui Parlament. Nu ați majorat voi fondul de subvenționare de 2 ori. În 2021 Fondul de subvenționare a fost de 1,535 mlrd lei, iar în 2023 cifra a ajuns la 1,9 mlrd. Fiecare poate calcula procentul creșterii și să compare cu procentul inflației, care doar în 2022 a fost peste 30 la sută (…) Nu e mare problemă pentru mine că încerci să vii cu mesajul de dezbinare și de aia iară spui minciuni despre 4-5 fermieri de la o singură asociație”, a scris Alexandru Slusari.

În reacție, Radu Marian a scris pe Telegram că vine cu cifre concrete.

„În 2023, ajutorul alocat agricultorilor a atins o cifră de 2 miliarde lei, cel mai mare volum. Spre comparație, în 2021, fondul de subvenționare aprobat a fost de 1.1 miliarde. Pentru fermierii cei mai afectați de criză din 2022, statul a alocat 120 pentru fiecare hectar. Pentru cei mai afectați de seceta din 2023, statul va aloca în acest an aproape 2500 lei per hectar”, a scris deputatul PAS, Radu Marian.

Despre șase miliarde de lei în patru ani a vorbit și premierul Dorin Recean. Însă, a scris el pe Facebook, ”oricât ajutor s-ar oferi, 1 asociație din cele 30 continuă să fie nemulțumită și să șantajeze. Ministrul oferă soluții, dialog și resurse fără precedent în interesul tuturor agricultorilor”, întreabă oficialul.

Contactat de noi, Sergiu Stefanco, unul dintre fermierii protestatar, l-a îndemnat pe premier să publice lista companiilor în conturile cărora au fost virați banii și să se ocupe cu structurile statului, începând cu Consiliul Concurenței și ANSA. Referitor la acuzația de șantaj el a spus că blocarea vămii și toate acțiunile din stradă sunt din lipsa dorinței dumnealui de a discuta cu agricultorii.

Contactat de noi pentru o reacție, comunicatorul Guvernului, Daniel Vodă ne-a declarat că prim-ministrul a anunțat ieri într-o conferință de presă că îi așteaptă pe fermieri, vineri, în clădirea Executivului, la o întrevedere împreună cu ministrul Agriculturii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE