3.2 C
Chișinău

Protestele fermierilor continuă: Agricultorii au blocat mai multe trasee și puncte de frontieră, cerând dialog cu autoritățile și ajutor financiar | VIDEO

Protestele fermierilor continuă și astăzi. Aceștia au blocat din nou accesul spre punctul de trecere al frontierei Leușeni – Albița, dar și traseul Cantemir – Cahul. Agricultorii anunță și blocarea drumului Bălți – Sculeni, iar în raionul Rezina tractoarele au blocat o bandă de circulație.

Asta după ce, potrivit lor, nu au primit un răspuns concret din partea autorităților cu privire la ultimatumul înaintat de a avea o întâlnire cu Președinția, Parlamentul și Guvernul.

Totodată, cei din raionul Cahul spun că au fost anunțați că ministrul Agriculturii va merge la ei pentru a discuta. Totuși fermierii insistă să aibă întrevederi cu reprezentanții celor trei instituții ale statului.

Fermierii protestatari s-au adunat în raioanele țării începând cu ora 9:00 dimineața. Cei din Cahul spun că au fost anunțați că în după-amiaza de astăzi, ministrul Agriculturii, Vladimi Bolea va merge să discute cu ei.

GHEORGHE JURCANU, agricultor: „Întrebările și revendicările pe care le cerem noi la ziua de azi sunt aceleași și de anul trecut. Reacțiile domnului Bolea le-am văzut pe televizor. Am fost acum contactați și au spus că astăzi va veni cu prezența lui fizică în raionul Cahul. El o spus că nu știe nimic de toate revendicările noastre, nu s-a adresat nimeni, chiar e oleacă de… nu-l putem înțelege până la moment, dar vedem. Cu atât mai mult că astăzi ne-au promis că vine în teritoriu”.

La rândul lor, agricultorii care protestează la vama Leușeni spun că nu vor discuții cu ministrul Agriculturii, ci cu reprezentanții Guvernului, Parlamentului și președintele țării.

SERGIU STEFANCO, agricultor: „Ce să discutăm acum cu ministrul Bolea? Noi am spus clar, factorii de decizie în țara asta sunt prim-ministrul, președintele Parlamentului și doamna Maia Sandu. Din 2020 aveau timp să vină și până la Căușeni și la Telenești”.

Amintim că, agricultorii au blocat și ieri vama Leușeni și traseele din raioanele în care au protestat, iar ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a anunțat atunci, într-o conferință că în timpul apropiat, urmează să se vadă cu ei, fără să precizeze o dată exactă. Fermierii au rămas să protesteze și în noaptea de 12 spre 13 februarie, iar pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care se anunța că la fața locului ar fi fost detașate grupe de mascați.

Poliția a venit ulterior cu o reacție, în care a anunțat că fermierii nu au fost intimidați și că mascații nu au intervenit, iar polițiștii au fost prezenți pentru a menține ordinea publică. Precizăm că, fermierii care au ieșit zilele trecute la protest au cerut dialog cu autoritățile, un ajutor de 400 de milioane de lei și demisia ministrului Agriculturii. Vladimir Bolea a spus ieri la o conferință că în curând va merge să discute cu manifestații, că solicitarea de ajutor nu a fost trimisă la minister și nu a vorbit despre nicio demisie.

La acest subiect, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban a declarat că demisia ministrului nu va rezolva problemele agricultorilor, dar „va stagna politica clară și acțiunile care sunt începute”.

Tot ieri, Bolea a prezentat un raport cu ajutorul oferit agricultorilor, menționând că au fost selectați cei care au cea mai mare nevoie de bani. El a spus că din 2020 și până în prezent, toți absolut toți fermierii au beneficiat de susținere financiară cifrată la aproape 6 miliarde de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE